ZF 24

ZF Power Summit 2023. Alexandru Aurelian Chiriţă, CEO Electrica: Dacă am reuşit să facem faţă situaţiei de anul trecut, care a fost cea mai dificilă, vom putea şi anul acesta. Nu ştim exact care este viitorul pe termen scurt al preţului la energie, dar noi sperăm că lucrurile se vor stabiliza

ZF Power Summit 2023. Alexandru Aurelian Chiriţă, CEO...

Autor: Andrei Şerbănescu

21.02.2023, 15:54 224

Alexandru Aurelian Chiriţia, CEO al Electrica, a declarat în cadrul ZF Power Summit 2023 că situaţia pieţei energetice din România anului acesta se va normaliza comparativ cu cea de anul trecut.

„Pot preciza că avem o preocupare în a contribui la stabiliatea sistemului energetic pe care îl avem în România. E nevoie de un efort comun, care se va concretiza. Dacă am reuşit să facem faţă situaţiei de anul trecut, când a fost cel mai greu, vom putea şi anul acesta. Nu ştim exact care este viitorul pe termen scurt al preţului la energie, dar noi sperăm că lucrurile se vor stabiliza”.

„Cred că este necesar un preţ predictibil şi stabil. Nu este relevant să ai un val în care profitul să crească brusc, dar care, pe de cealaltă parte, să îţi creeze instabilitate, îndeosebi în ceea ce priveşte cashflow-ul companiei.”. 
 

Alte declaraţii:

„În ceea ce priveşte planul de dezvoltare pe producţia de energie, Electrica îşi doreşte în continuare dezvoltarea în această direcţie”.

„Pe partea de producţie, încercăm să echilibrăm această nevoie energetică pe care o avem cu toţii. Un aspect important este digitalizarea şi modernizarea sistemelor, pentru a reacţiona mult mai repede la situaţiile speciale. A fost un efort enorm al colegilor mei pentru a gestiona situaţia de anul trecut. De asemenea, avem parte de o nouă provocare: securitatea cibernetica”.

„Reţeaua de distribuţie are o capacitate suficientă pentru a primi prosumatorii şi a le asigura racordarea. În momentul de faţă, probabil sunt mai mult de 14.000. Dar, raportat şi la estimările ANRE pentru 2023, numărul lor va creşte.”

„Problema principală din sistemul energetic a fost preţul. În prezent, piaţa s-a mai normalizat. Preţurile sunt într-o zonă de normalitate temporară”.

"Am constat şi noi anul trecut o scădere a cererii de energie. Totuşi, având în vedere investiţiile pe care urmează să le realizăm cu toţii, nu vom înregistra un deficit în domeniu. Ca şi consum, cred că această scădere se va stabiliza, fiindcă odată cu stabilizarea preţului, nu are de ce să scadă în continuare.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO