ZF 24

ZF Top Tranzacţii 2024. Peter Latos, EY România: România rămâne o piaţă foarte atractivă pentru o serie de investitori, nu trebuie să vă concentraţi doar pe mega-tranzacţii, ci pe creşterea dimensiunii medii a tranzacţiilor

ZF Top Tranzacţii 2024. Peter Latos, EY România:...

Autor: Ramona Cornea

11.06.2024, 16:53 122

România rămâne o piaţă foarte atractivă pentru investitori, însă actorii de pe piaţa locală de M&A nu trebuie să pună accentul doar pe mega-tranzacţii, ci să se concentreze pe creşterea dimensiunii medii a tranzacţiilor, crede Peter Latos, partener, liderul Departamentului de Strategie şi Tranzacţii din cadrul EY România.  

 
„Cred că este un pic o fixaţie să ne concentrăm doar pe mega-tranzacţii. La finalul zilei, motorul pieţei de fuziuni şi achiziţii şi ceea ce ajută la transformarea continuă a economiei nu sunt mega-tranzacţiile. Am văzut mai devreme că dimensiunea medie a tranzacţiilor este de 40 de milioane. Ceea ce vedem, totuşi, este că există un număr tot mai mare de oferte care sunt evaluate la peste 100 de milioane de euro şi care încep să se ridice în fiecare an. Şi cred că acolo vom vedea o creştere şi o explozie în continuare a numărului de tranzacţii în anii următori, deoarece acum vedem companii care pot susţine constant EBITDA de 20 - 30 de milioane de euro, ceea ce vă va duce apoi în acel interval de evaluare”, a spus el în cadrul evenimentului ZF Top Tranzacţii 2024. 
 
Ce a mai declarat Peter Latos în cadrul evenimentului ZF: 
 

România rămâne o piaţă foarte atractivă pentru o serie de investitori, are nişte elemente fundamentale foarte puternice, iar economia continuă să depăşească performanţele din regiune. Şi, având în vedere averea în creştere a populaţiei, acest lucru va continua să finanţeze şi acel ciclu, deci vor fi cu siguranţă mai multe tranzacţii de peste 1 miliard pe termen scurt. Dar cred că ar trebui să ne concentrăm şi pe unde este piaţa reală şi ea se îndreaptă către evaluările de 100 de milioane de euro. 

 

Dacă ar fi să trag o concluzie, cred că astăzi sunt multe întrebări despre când vor veni următoarele mega-tranzacţii, iar răspunsul simplu este că elevor veni. Întrebarea mai dificilă este când şi de unde vor veni 

 

Trebuie să ne uităm la mega tendinţele care se întâmplă la nivel global. Deci, dacă ne uităm la cele mai recente date din SUA, acplo a existat o revenire în ceea ce priveşte numărul de mega-tranzacţii. Şi acolo totul este la o scară mult mai mare decât vedem aici. Dar sunt în sectorul energetic şi, de asemenea, în tehnologie şi cred că vom vedea mai multe oferte acolo. Trei din cele patru mega-tranzacţii din România au fost în sectorul energetic. Cu siguranţă se vor întâmpla mai multe acolo.

 

De asemenea, am văzut tranzacţii în retail şi cred că vom vedea mai multe din sectorul respectiv. Dar trebuie să ne uităm la ce se întâmplă şi în economia românească. Încă mai avem o economie care creşte în mare parte prin consum în sectorul privat. Aşadar, cred că asta va ajuta şi la stimularea mai multor tranzacţii de anvergură, în special în domenii precum sănătatea, unde aveţi alţi jucători care doresc să intre pe piaţă. A existat o lungă istorie în acest sens.

 

Am avut conversaţii cu o serie de companii care sunt interesate să intre pe piaţă, în domeniul sănătăţii. Dar există o serie de sectoare diferite unde este la fel. Provocarea pe care o are România este că are un număr mic de achizitori, trei dintre aceştia sunt reprezentaţi astăzi în panel. Dar dincolo de asta, există un număr limitat de companii. Şi atunci când aveţi peste 90% din companiile din România care sunt întreprinderi mici şi mijlocii, provocarea este cum să ajutaţi acele afaceri să se dezvolte şi să devină mari, astfel încât să poată susţine acest tip de investiţii. Şi, prin urmare, trebuie să fie o afacere care generează un EBITDA probabil cu mult peste 100 de milioane, nu sunt mulţi dintre aceştia pe piaţa din România.

 

Dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă în alte părţi din Europa Centrală de Est, dacă luăm cele mai mare pieţe, Polonia, Ungaria, Republica Cehă şi România, în vârf au fost doar cinci tranzacţii de peste un miliard într-un an. Aşa că faptul România a avut două dintre acestea anul trecut arată că piaţa se recuperează. Dar mai sunt multe de făcut în afacerile care reprezintă economia.

 

Nu sunt sigur dacă veţi vedea o mega-tranzacţie în fiecare an din cauza ciclurilor naturale pe care le vedem în economie. Cred că ceea ce vom vedea este o tendinţă crescândă a acestor tranzacţii pe măsură ce trece timpul, pe fondul curbei de maturitate pe care o vedem în economia românească.

 

Nu este de mirare că tehnologia a fost cea care a atras cei mai mari multipli, dar aceştia s-au răcit în ultimele 12 - 15 luni, aşa cum au făcut-o în orice altă ţară. Cu siguranţă, piaţa se încălzeşte în unele zone. Am vorbit mai devreme despre piaţa de produse pentru animale de companie, acesta este un sector pe care l-am văzut că începe să crească în România. Aceasta este o piaţă care va continua să crească şi în Europa Centrală de Est, este o piaţă grozavă, deoarece cei care au un animal de companie vor cheltui bani pentru a se asigura că animalul de companie este în formă şi sănătos.

 

Acum există mai multe produse şi servicii care cresc, fie că este vorba de farmacie, fie că este vorba de servicii medicale, de asigurări, de produse alimentare personalizate etc. Aşa că vom vedea o creştere într-un număr de zone diferite şi, prin urmare, pe măsură ce activitatea de investiţii începe să se încălzească, acest lucru poate duce adesea la creşterea multiplilor, pe măsură ce un număr crescut de cumpărători urmăresc un număr mai mic de oportunităţi.