ZF 24

Zi istorică pentru piaţa de capital: Hidroelectrica anunţă oficial intenţia de listare la Bursa de la Bucureşti într-o ofertă de vânzare de acţiuni de către Fondul Proprietatea. Intrarea pe Bursă va avea loc în iulie. Badea, şeful Hidro: Listarea ne va ajuta să diversificăm baza de acţionari şi să dezvoltăm profilul internaţional

Zi istorică pentru piaţa de capital: Hidroelectrica...

Autor: Liviu Popescu

06.06.2023, 15:05 5255

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a anunţat oficial pe 6 iunie 2023 intenţia de listare la Bursa de Valori Bucureşti, prin vânzarea unei părţi de până la 20% din deţinerea acţionarului minoritar Fondul Proprietatea.

În comunicatul de presă transmis de compania de stat nu se menţionează exact care este pachetul pe care Fondul Proprietatea îl va scoate la vânzare, ci doar că informaţiile detaliate vor fi publicate după aprobarea prospectului de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Potrivit Hidroelectrica, admiterea la tranzacţioare a acţiunilor este de aşteptat să aibă loc în iulie 2023. Odată admise la tranzacţionare, acţiunile societăţii vor fi incluse în indicele BET.

„Hidroelectrica are un istoric îndelungat de creştere semnificativă şi de generare de profit pentru acţionari, fiind principalul producător de energie electrică din România, cu un portofoliu de producţie 100% din surse regenerabile”, spune Bogdan Badea, director general al companiei.

Ne aflăm într-o poziţie bună pentru a continua tendinţa de creştere, având o strategie clară, axată pe eficienţă operaţională, diversificarea şi extinderea afacerii şi asigurarea rentabilităţii capitalului, toate acestea fiind susţinute de un mediu sectorial şi macroeconomic favorabil pe termen lung, adaugă el.

“Oferta Publică Iniţială propusă reprezintă un pas firesc şi entuziasmant în evoluţia noastră, deoarece listarea Hidroelectrica pe Bursa de Valori Bucureşti ne va ajuta să ne diversificăm baza de acţionari şi să ne dezvoltăm profilul internaţional”. Informaţii detaliate despre ofertă vor fi publicate după aprobarea prospectului.

Vedeţi aici anunţul Hidroelectrica

Citigroup Global Markets Europe AG, Erste Group Bank AG, Jefferies GMBH şi Morgan Stanley Europe SE acţionează în calitate de Coordonatori Globali Comuni în legătură cu Oferta.

Banca Comercială Română SA, Barclays Bank Ireland PLC, BofA Securities Europe SA, UBS Europe SE, UniCredit Bank AG şi Wood & Company Financial Services acţionează în calitate de Deţinători Comuni ai Registrului de Subscrieri.

Auerbach Grayson, BRD – Groupe Société Générale, S.S.I.F. BT Capital Partners S.A. şi S.S.I.F. Swiss Capital S.A. sunt Manageri Comuni Principali.

Rothschild & Co Equity Market Solutions Limited este Consultantul Financiar al Fondul, iar STJ Advisors este Consultantul Financiar al Societăţii în legătură cu Oferta Publică Iniţială.

Alte repere din comunicat: 

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România. Grupul deţine şi operează 182 de hidrocentrale, cinci staţii de pompare şi un parc eolian ce sunt amplasate strategic în opt surcursale organizate geografic pe teritoriul României. Capacitatea de producţie totală instalată a activelor hidroenergetice ale Societăţii este împărţită în hidrocentrale de acumulare, hidrocentrale pe firul apei şi staţii de pompare. Societatea deţine un portofoliu de producţie 100% din surse regenerabile, cu o capacitate hidroelectrică de producere instalată de 6,3 GW şi o capacitate eoliană onshore instalată de 108 MW în parcul eolian Crucea.

Între 2018 şi 2022, Societatea a avut o cotă de piaţă de aproximativ 29% având în vedere energia totală generată şi livrată în sistem (potrivit rapoartelor anuale ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei). Hidroelectrica este unul dintre cei mai mari producători de hidroenergie din Europa, cu un volum de electricitate generată din surse hidroelectrice de 13,6 TWh în 2022, de 16,9 TWh în 2021 şi de 15 TWh în 2020 (toate acestea reprezentând cantitatea brută de producţie). 

Hidroelectrica este unul dintre cei mai mari producători de hidroenergie din Europa, cu un volum de electricitate generată din surse hidroelectrice de 13,6 TWh în 2022, de 16,9 TWh în 2021 şi de 15 TWh în 2020 (toate acestea reprezentând cantitatea brută de producţie). Producţia din 2022 reflectă condiţiile hidrologice mai puţin favorabile din cauza secetei severe.

În anii încheiaţi la 31 decembrie 2022, 2021 şi 2020, Societatea a generat venituri consolidate în valoare de 9.452,0 milioane RON, 6.489,3 milioane RON şi, respectiv, 3.841,4 milioane RON. În aceeaşi perioadă, Societatea a raportat profituri anuale (nete) în valoare de 4.464,0 milioane RON, 3.116,2 milioane RON şi, respectiv, 1.558,0 milioane RON.

În primul trimestru din 2023 Societatea a obţinut venituri consolidate de 3.272,1 milioane RON ce au fost generate de creşterea cantităţii totale de energie vândută (4.838 GWh în primul trimestru din 2023) atât pe segmentul de producţie, cât şi pe cel de furnizare Acest lucru a condus la obţinerea unei valori totale a EBITDA ajustat de 2.184.2 milioane RON şi a unui profit net de 1.723,4 milioane RON în primul trimestru din 2023, comparativ cu o valoare totală a EBITDA ajustat de 1702,7 milioane RON şi a unui profit net raportat de 1.287,9 milioane RON în primul trimestru din 2022.

Imediat anterior Ofertei Publice Iniţiale, acţiunile Societăţii sunt deţinute de Ministerul Energiei (80.06%) şi de Fondul (19.94%). Fondul a deţinut o participaţie minoritară în Hidroelectrica încă de la înfiinţare, în 2005.

Activele Societăţii reprezintă aproximativ 95% din capacitatea de producţie de energie hidroelectrică din România şi sunt distribuite strategic în opt sucursale (incluzând o sucursală în domeniul eolian), localizate în cele mai avantajoase amplasamente din România în ceea ce priveşte condiţiile hidrologice aferente şi conexiunile la infrastructura de reţea.

Hidroelectrica vizează o politică de plată a dividendelor de cel puţin 90%, echilibrând în acelaşi timp nevoile de capital ale afacerii pentru creşterea viitoare şi menţinându-se în cadrul obiectivului de îndatorare. Societatea are un istoric îndelungat de distribuire de dividende, în trecut fiind atinsă o rată de distribuire de dividende de peste 100%, cu tot cu dividendele speciale.

Pentru anul 2022, valoarea totală de dividendelor este de 4,349 miliarde RON, din care 3,914 miliarde RON sunt dividendele ordinare (ce vor fi plătite pe 16 iunie 2023) şi 435 milioane RON sunt dividendele speciale (ce vor fi plătite pe 29 septembrie 2023). Rata de distribuire a dividendelor este de 99%, acestea urmând să fie plătite Ministerului Energiei şi Fondului.

Societatea îşi desfăşoară activitatea pe o piaţă de dimensiuni considerabile ce era estimată de către Wood Mackenzie în 2022 la o valoare de 4,9 miliarde EUR şi beneficiază de un context macroeconomic favorabil pe termen lung.

Se preconizează că România va fi una dintre economiile cu cea mai rapidă creştere din Europa, cu rată de creştere anuală compusă a PIB-ului de 2,4% în perioada 2022 – 2026, faţă de 1,5% în UE, potrivit Wood Mackenzie.

România are un consum de energie pe cap de locuitor relativ redus, de 3,0 MWh în 2022, potrivit Wood Mackenzie, de 1,5 şi, respectiv 2,1 ori mai mic decât media de la nivelul ECE şi UE, ceea ce sugerează potenţialul semnificativ de recuperare.

Hidroelectrica intenţionează să continue extinderea portofoliului său 100% verde, o valoare de bază a Societăţii, prin dezvoltarea de noi proiecte cu o putere de aproximativ 2.000 MW în domeniul panourilor solare terestre/flotante, capacităţi eoliene offshore şi onshore cu o putere de aproximativ 1.000 MW şi capacităţi hidroenergetice cu o putere de peste 300 MW.

• Societatea vizează extinderea către mai multe tehnologii de energie regenerabilă prin finalizarea proiectelor hidroenergetice în curs de execuţie, dezvoltându-se organic prin noi capacităţi de producţie din alte surse regenerabile, în special eoliene şi solare, în acelaşi timp explorând creşterea neorganică prin oportunităţi de fuziuni şi achiziţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO