ZF 24

Ziarul Financiar publică „lista secretă“ a oamenilor de afaceri şi bancherilor care s-au întâlnit cu şefa FMI

Ziarul Financiar publică „lista secretă“ a...

Autor: Claudia Medrega

17.07.2013, 21:11 6150

Florin Pogonaru (Prodplast), Camelia Şucu (Class Living), Romeo Pomponiu (Steilmann) şi Măriuca Talpeş (Softwin) au fost singurii antreprenori români care au participat la discuţiile cu Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, pe parcursul celor două zile petrecute de şefa Fondului în Bucureşti. Lagarde a avut discuţii cu mai mulţi reprezentanţi ai mediului de business, iar Ziarul Financiar a construit o listă pe baza informaţiilor din mediul de business.

FMI şi BNR nu au făcut însă publice informaţiile privind oamenii de afaceri, bancherii şi celelalte personalităţi care s-au întâlnit cu şefa FMI.

„Pentru evenimentele «cu uşile închise», neoficiale, FMI nu transmite în general numele participanţilor“, a răspuns Silvia Zucchini de la departamentul de relaţii externe al FMI la solicitarea ZF.

Evoluţia mărcii Dacia pe pieţele mondiale, reducerea TVA la pâine, situaţia din sistemul bancar şi rolul femeilor în dezvoltarea economiei româneşti sunt câteva dintre subiectele discutate de şefa FMI cu oameni de afaceri şi bancheri din România.

Directorul general al FMI a spus în discursul ţinut marţi la BNR că s-a întâlnit cu întreprinzători şi bancheri şi a lăudat „capitalul uman extraordinar“ şi „talentul feminin“ din economia românească.

„M-a surprins foarte plăcut că era foarte bine informată despre marca Dacia şi reuşitele pe pieţele lumii. M-a întrebat cum am reuşit, într-o perioadă când în industria auto sunt probleme grele. I-am explicat“, spune Constantin Stroe, vicepreşedinte al Automobile Dacia, care a avut „onoarea“ să aibă şi o discuţie faţă în faţă cu franţuzoaica de la conducerea FMI. Stroe mai spune că a discutat cu Christine Lagarde şi despre personalităţi ale lumii economice franco-române.

Cei mai mari oameni de afaceri din România sunt în ordinea cifrelor de afaceri a companiilor pe care le controlează, Ioan Niculae (Interagro), Gabriel Comănescu (Grup Servicii Petroliere), Dragoş Pavăl (Dedeman), Zoltan Teszari (RCS&RDS), Cezar Rapotan (Arabesque).

Francezii de la Renault au investit în România de la preluarea uzinei în 1999 peste 2,25 mld. euro, fiind una dintre cele mai mari investiţii străine în România.

Sorana Georgia, director general al Billa, care a participat de asemenea la discuţiile cu şefa FMI, afirmă printre subiecte s-a aflat şi modul cum pot ajuta România femeile de afaceri, persoanele care au un cuvânt de spus în viaţa publică.

„Am discutat cum pot ar putea ajuta femeile de afaceri, persoanele care au un cuvânt de spus în viaţa publică, să fie mai bine pentru ţară. Christine Lagarde este o persoană foarte pozitivă, şarmantă, galantă, competentă. A ascultat pe toată lumea. A dat replici“, spune Sorana Georgia, care a ajuns în vara lui 2011 la conducerea Billa România după mai mulţi ani în cadrul Metro Cash&Carry şi Real. Ea este singura româncă aflată la conducerea unui jucător din comerţul modern.

Şefa FMI s-a întâlnit şi cu preşedintele Traian Băsescu, cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu, cu premierul Victor Ponta, cu ministrul Finanţelor Daniel Chiţoiu şi ministrul bugetului Liviu Voinea.

 

Puţini întreprinzători români, mai mulţi şefi de companii şi bănci străine pe listă

  • Mariana Gheorghe - CEO OMV Petrom

  • Ana Maria Mihăescu - şefa IFC (divizia de investiţii a Băncii Mondiale) în România

  • Camelia Şucu - proprietara afacerii cu mobilă de lux Class Living

  • Ioana Filipescu - managing director al Raiffeisen Investment România

  • Măriuca Talpeş - controlează alături de Florin Talpeş compania Softwin (Bitdefender), cel mai mare jucător de pe piaţa locală de soluţii antivirus

  • Georgiana Pogonaru - acţionar şi  vicepreşedinte în boardul de conducere al producătorului de coloranţi şi aditivi pentru mase plastice Romcolor 2000

  • Sorana Georgia - director general al Billa

  • Andreea Voinea - HR Director la BCR

  • Antoaneta Curteanu - preşedintele Asociaţiei Societăţilor Financiare (ALB)

  • Maia Morgenstern - actriţă

  • Philippe Lhotte - preşedintele BRD-SocGen

  • Tomas Spurny - CEO-ul BCR

  • Radu Gheţea - preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi şeful CEC Bank

  • Florin Pogonaru - preşedintele Asociaţiei Române a Oamenilor de Afaceri

  • Mihai Bogza - preşedintele Consiliului Investitorilor Străini şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Bancpost

  • Valeriu Nistor - preşedintele AmCham şi directorul pentru România al companiei IBM

  • Constantin Stroe - vicepreşedinte al Automobile Dacia

  • Romeo Pomponiu - general manager şi acţionar al Steilmann Bukarest, compania care operează lanţul de magazine cu acelaşi nume

  • Radu Enache - managing director al HP România

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO