ZF Agrobusiness

Fermierii din sud-estul ţării estimează producţii la jumătate faţă de 2019 la grâu din cauza secetei, iar cei din vest se tem că precipitaţiile abundente din ultimele săptămâni vor afecta porumbul şi floarea-soarelui

16.06.2020, 14:52 Autor: Florentina Niţu

Fermierii din sud-estul României au fost cei mai încercaţi în acest an de condiţiile climatice, seceta prelungită conducând la reducerea la jumătate a recoltelor de grâu, orz, ovăz sau răpiţă, scontate pentru anul agricol 2020. Pe de altă parte, fermierii din vestul ţării, din judeţele Timiş şi Arad, spun că le este teamă că ploaia abundentă şi consecventă din ultimele două, trei săptămâni, va afecta culturile de porumb şi floarea-soarelui, deoarece din cauza umezelii pot apărea dăunători şi a boli.

„Producţia de grâu şi orz va scădea la mai mult de jumătate în cele cinci judeţe din dus-estul ţării afectate de secetă. Porumbul şi floarea-soarelui, în schimb, se prezintă foarte bine”, spune Ion Alexandru, proprietarul Vp Cereale Bz, unul dintre cei mai importanţi comercianţi de cereale din România, cu afaceri de peste 116 milioane de lei în 2018.

Anul trecut, România a avut o suprafaţă cultivată cu cereale de 5,4 milioane de hectare şi o producţie de 29,5 mil. tone, potrivit datelor de la INS.

Adrian Nechita Oros, ministrul Agriculturii, a declarat anterior că se aşteaptă la o producţie de grâu pentru 2020 de 5-5,5 milioane de tone, o scădere de 40-50% faţă de anii precedenţi, când România a fost pe locul 4 în UE la cultura de grâu, cu o producţie de peste 10 milioane de tone.

Lucian Măcelăru, directorul executiv al companiei Agro Oil Service, trader de cereale care a rulat anul trecut peste 180.000 de tone, spune că din analizele sale şi din discuţiile pe care le-a avut cu alţi fermieri, producţia de grâu din acest an va fi de 6,5-7,5 milioane de tone, însă se aşteaptă ca preţul să varieze, pentru că România în continuare va avea o cantitate exportabilă şi o creştere este, mai degrabă, o supraestimare.

„Lucrurile sunt complicate anul acesta. Va fi o recoltă mult mai mică la culturile de toamnă, însă noi nu ne-am confruntat prea mult cu secetă. La noi este problemă că de două, trei săptămâni plouă în continuu şi ne e teamă să nu apară boli la plante. La porumb şi floarea-soarelui nici nu putem intra pe teren şi nu avem cum să le protejăm”, spune Nicolae Mărgean, organic grains buyer în cadrul companiei Copeland Crop, deţinută de italianul Domenico Ferrulli. Compania cultivă cereale în localitatea Pecica din judeţul Arad, dar şi comercializează cerealele de la alţi producători.

El susţine că a discutat cu colegi de-ai săi din breaslă, de la care a aflat că în judeţul Galaţi, o parte din ei, au tăiat ovăzul pentru furaje la animale, pentru a nu pierde complet investiţia. De altfel, el crede că seceta din ultimii doi ani îi va determina pe mulţi fermieri să-şi regândească culturile. 

„Peste tot apar ferme de vânzare în perioada aceasta. Fermierii nu sunt ajutaţi aşa cum trebuie de stat, nu sunt încurajaţi să continue, iar despre ferme de familie, cu 50-60 de hectare, nu poate fi vorba, deşi acestea sunt cele mai profitabile, arată modelele din afară”, apreciază Nicolae Mărgean. 

Ministrul Agriculturii a spus că fermierii afectaţi de secetă vor fi despăgubiţi, însă momentan reprezentanţii direcţiilor agricole judeţene verifică situaţia din teren pentru a constata care a fost suprafaţa totală calamitată. În funcţie de rezultatele obţinute, el a spus că vor stabili cum vor aloca banii alocaţi fiecărui fermier în parte.

Ministrul a mai afirmat că în unele judeţe, la un moment dat, suprafaţa declarată ca şi calamitată a trecut de 100% de suprafaţa declarată ca însămânţată, iar acest lucru arată că există o hibă în sistem. Până în data de 4 iunie, pagubele produse de secetă, declarate, au fost pe o suprafaţă de 1,3 milioane de hectare, din cele 2,9 milioane însămânţate în toamnă.

În 2018 şi 2019, România s-a situat pe primul loc în Uniunea Europeană la producţia şi suprafaţa cultivată cu porumb şi floarea-soarelui. Anul 2018 a fost cel mai bun an din punctul de vedere al producţiei de cereale, România având o recoltă record, de peste 31 de milioane de tone de cereale. 

Cei mai mari cultivatori de cereale din România sunt Agricost, companie controlată de arabii de la Al Dahra, Intercereal din Ialomiţa şi JD Agro Cocora, din acelaşi judeţ, arată datele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny