ZF Agrobusiness

Vasile Nicu, preşedintele LAPAR: Fermierii ar dori să meargă să investească în zootehnie

20.05.2020, 12:58 Autor: Ramona Cornea

Vasile Nicu, preşedintele LAPAR, afirmă că fermierii ar dori să meargă să investească în zootehnie, însă este dificil din cauza efectelor pe care gripa aviară şi pesta porcină le-a avut la nivel local.

”Fermierii ar vrea să meargă spre zootehnie, dar cum pot să facă asta când am avut gripa aviară, am avut pesta porcină. Există dorinţă de investiţii, dar noi nu prea vedem copacii de pădure. Legat de acest plan naţional strategic de agricultură, România are o şansă să scrie acest plan. Avem 500 de cooperative la nivel naţional, avem 33% de ferme de la nivel european.Trebuie comasare, trebuie să lucrăm cu toţii, trebuie să creăm o unitate pentru că nu ştim să lucrăm în unitate. Noi nu ne unim din cauza lipsei de încredere dintre noi”, a declarat Vasile Nicu în cadrul videoconferinţei ZF BT Agropower 2020.

Ce a mai declarat Vasile Nicu în cadrul videoconferinţei:

·        Produsul românesc  este mult mai scump la rafturi din cauza politicilor pe care le aplicăm, noi trebuie să fim uniţi.

·        Această pandemie este cumva binevenită pentru noi, dar nu ştim să o valorificăm.

·        Odată cu exportarea materiei prime, exportăm şi forţă de muncă.

·        Trebuie să investim în cercetarea românească. Rolul nostru este de a dezvolta strategic, pe un termen mediu şi lung. 

·        Sunt foarte mulţi fermieri care au idei, dar nu doresc să se implice. Am avut 36 de fabrici de zahar, iar acum nu ştiu dacă mai funcţionează 3.

·        Scutirea impozitelor este un lucru extraordinar, dar cum îi ajutăm astfel pe micii fermieri.

·        Avem o mare problemă şi pe educaţie.

·        Noi nu am ajuns nici acum la subvenţia pe care o primesc ţările din Vest.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny