ZF Agrobusiness

ZF Agropower 2021. Ciulei Torian, preşedinte OUAI Tecuci: Avem un proiect cu fonduri europene de 5 mil. euro pentru staţiile de pompare

12.02.2021, 00:07 Autor: Florentina Niţu

„Degeaba îi dai bani pompierului când i-a luat foc casa“.

Ciulei Torian, preşedintele Orga­nizaţiei Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI) din Tecuci, formată din peste 3.000 de membri, care cultivă circa 4.300 de hectare cu cereale şi legume, spune că investeşte 5 milioane de euro în staţiile de pompare pe care le administrează, bani obţinuţi din fonduri europene.

„Avem un proiect cu fonduri europene de 5 milioane de euro pentru staţiile de pompare. Reuşesc să schimb pompe, motoare, instalaţia electrică, să fac automatizare, dar în câmp încă nu am reuşit să fac nimic. Trebuie să găsesc altă sursă de finanţare pentru conducte, antene, hidranţi şi am şi avarii”, a spus Ciulei Torian în cadrul emisiunii ZF Agropower.

OUAI Tecuci are 5 staţii de pom­pare pe un canal de 21 km şi a udat anul trecut numai o treime din cele 4.300 de hectare pe care le lucrează, focu­sându-se pe producţia de legume, care este mai rentabilă. „Anul 2020 a fost unul dintre cei mai grei ani pentru noi.”

Ciulei Torian susţine că resursa de apă nu este o problemă în judeţul Galaţi, ci problema fermierilor este costul energiei. „Eu am plătit 500 de lei/1.000 metri cubi.”

De altfel, acesta crede că fără irigaţii agricultura este compromisă şi con­sideră că investiţiile în irigaţii ar tre­bui să se facă în anii ploioşi. „De­geaba îi dai bani pompierului când i-a luat foc casa.” 

„În zona noastră nu avem perdele forestiere şi nu ştiu cum ar putea fi făcute, pentru că fermierii îşi diminuează suprafeţele şi nu mai primesc subvenţii. Pentru a conserva mai bine apa ar trebui să îmbunătăţim randamentul canalului de aducţiune. Canalul are acum un randament sub 50%. Funcţionăm cu agregate din 1980, trebuie reparaţii complete”, a explicat Ciulei Torian.

El menţionează că în perioada comunistă se iriga şi când ploua şi se oprea doar când apa depăşea 20 l/mp, din martie până în noimbrie, astfel se obţineau sporuri foarte mari la producţii. Acum, el crede că este rentabil să cultivi vinete, ardei sau rădăcinoase, însă trebuie să ai minimum 50 de hectare pentru a scoate profit dacă irigi. „La porumb, dacă irigi faci 7.000 kg/ha, dacă nu irigi, nu faci nimic.“

 

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny