ZF Agrobusiness

ZF Agropower 2021. Dragoş Moldovan, proprietar Fitoprest: În urmă cu 10-15 ani fermierii aveau greu acces la bani, acum băncile se îndreaptă spre fermieri

26.02.2021, 00:06 Autor: Florentina Niţu

Accesul la bani pentru sectorul agricol a devenit mai facil faţă de acum un deceniu, pe de o parte pentru că investitorii, precum fondurile de investiţii, sunt mai atraşi de acest sector datorită marjelor mari de profit, iar pe de altă parte băncile au devenit mai încrezătoare, deoarece fermierii mari s-au capitalizat şi au început să urmărească trendurile din Vest şi să facă investiţii în tehnologii noi care să crească performanţa din ferme.

„Acum 10-15 ani fermierii aveau greu acces la bani, acum băncile se îndreaptă spre fermieri şi ei au început să se capitalizeze, să investească în tehnologie şi rezultatele lor financiare arată mai bine. Găsim resurse financiare, la nivel de fermă băncile vin cu credite, avem parteneriate. Băncile şi-au angajat specialişti care să înţeleagă şi să susţină agricultura”, a spus Dragoş Moldovan, proprietarul Fitoprest, în cadrul emisiunii ZF Agropower 2021.

Soldul creditelor acordate sectorului agricol în 2020, până în luna noiembrie, a fost de 21,1 mld. lei, agricultura fiind unul dintre cele mai finanţate sectoare, arată datele BNR.

Dragoş Moldovan adaugă că în ultimii ani s-a schimbat tehnologia aplicată în agricultură, ca urmare a schimbărilor condiţiilor climatice, care sunt din ce în ce mai grele, astfel că fermierii au fost nevoiţi să facă investiţii.  În prezent, el susţine că în Transilvania sunt prea puţine spaţii de recepţionare şi depozitare a cerealelor şi „suntem dezavantajaţi ca fermierii pentru că trebuie să vindem producţia imediat după recoltare şi nu putem să aducem valoare adăugată prin creşterea de preţ”. El crede că statul ar trebui să investească în acest sens.  Fermierul din Mureş afirmă că „agricultura este o mare consuma­toare de bani, dar şi o mare pro­ducătoare de bani”, motiv pentru care investiţiile în acest sector trebuie făcute foarte atent.

„Preţurile cerealelor sunt stabilite de bursă şi vor fi destul de constante, cu fluctuaţii în anumiţi ani, dar costurile pe hectar sunt aceleaşi, între 2.500 şi 3.000 de lei. Fermierii care nu vor face o producţie corespunzătoare să-şi acopere cheltuielile vor avea mari probleme în următorii ani. Agricultura este o continuă investiţie”, a menţionat el.

Antreprenorul consideră că mărirea productivităţii şi eficienţei într-o fermă este următorul pas la care fermierii români ar trebui să se gândească. „Este foarte important managementul unei ferme. (...) Mulţi fermieri români nu se documentează, dar noi lucrând la firmele foarte mari ne-am pregătit, pentru că în următorii anii se vor schimba foarte multe în agricultură.”

El afirmă că a încercat să atragă tineri în agricultură, luând vara în practică grupuri de studenţi, în care a investit timp de trei ani câte 20-30.000 de lei anual pentru instruire, însă „niciunul nu venea să lucreze la noi ulterior, pentru că agricultura înseamnă şi pasiune”.

„Din 2020 am învăţat că fiecare an e diferit şi trebuie să ne adaptăm datorită cunoştinţelor acumulate. În ultimii 6-7 ani nu am avut un şablon de a face agricultură, ci am avut condiţii la care a trebuit să ne adaptăm”, a mai spus el.

Fitoprest a avut în 2019 o cifră de afaceri de 30,1 milioane de lei şi un profit de 1,1 milioane de lei, arată datele publice.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny