ZF Agrobusiness

ZF Agropower 2021. După 1989, o parte din antreprenori a plătit forţa de muncă cu salariul minim pe economie, de asta oamenii au plecat şi este foarte greu să îi aducem înapoi

13.07.2021, 19:45 Autor: Florentina Niţu

Lipsa forţei de muncă din agricultură, în special a forţei de muncă calificate, s-a produs din cauză că antreprenorii nu şi-au remunerat corect angajaţii după anul 1989, a susţinut Dimitrie Muscă, proprietar al Combinatului Agroin­dustrial Curtici, în cadrul emisiunii ZF Agro­power, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Profi.

„Ar trebui remarcat un fenomen care s-a întâmplat în viaţa noastră după anul 1989. O parte din necazurile pe care le avem astăzi cu forţa de muncă este pentru că unii dintre noi, antreprenorii, am plătit muncitorii necalificaţi, dar şi specialiştii, cu salariul minim pe economie, ceea ce i-a făcut pe oameni să-şi ia câmpii, pentru că nu îşi puteau întreţine familia. Un tractorist care lucrează la mine primeşte 12.000 de lei, cel mai puţin, dar poate ajunge şi la 15.000 de lei. Dar ştiu şi tractorişti care lucrează pe 5.000 de lei. De asta oamenii au plecat şi acum este foarte greu să îi aducem înapoi“, a afirmat Dimitrie Muscă în cadrul ZF Agropower.

În 2019, ultimul an pentru care există date disponibile, numărul angajaţilor cu carte de muncă din agricultură a fost estimat la 250.000 de persoane, iar circa 2 milioane lucrează în agricultura de subzistenţă. Specialiştii din domeniu estimează că este un deficit de personal de 10-15%.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny