ZF Agrobusiness

ZF Agropower 2021. Gabriel Stanciu, Cooperativa Braicoop: În condiţii meteorologice normale, dacă avem irigaţii, într-un an agricol producţia de cereale creşte cu 30-35%

29.01.2021, 13:00 Autor: Florentina Niţu

Politicile statului ar trebui să se focuseze şi pe dezvoltarea unor spaţii de depozitare.

Fără irigaţii nu se poate face producţie agricolă, consideră Gabriel Stanciu, preşedintele cooperativei agricole Braicoop, formată din 55 de membri cooperatori care cultivă cereale şi plante oleaginoase pe o suprafaţă de 13.000 de hectare în judeţul Brăila. El crede că principalul obiectiv al României ar trebui să fie reabilitarea sau dezvoltarea infrastructurii de irigaţii, atât de necesară, mai ales în anii secetoşi, cum a fost anul agricol 2020.

„Brăila este judeţul cu cea mai mare suprafaţă amenajată pentru irigaţii din România şi chiar şi în aceste condiţii vara anului 2020 şi-a pus amprenta negativ asupra culturilor şi asupra stadiului de vegetaţie al plantelor noastre. În speţă, în anul ce a trecut, dacă fermierul putea apela la apa necesară, se realizau producţii foarte bune, de minimum 12,5 tone/ha la porumb. (...) În condiţii normale meteorologice, dacă avem irigaţii, într-un an agricol producţia de cereale creşte cu 30-35%“, a spus Gabriel Stanciu.

El a fost prezent la videoconferinţa ZF BT Agropower „Agricultura în 2020 şi premise pentru 2021“. Ziarul Finan­ciar a început o serie de video­confe­rinţe, săptămânală, dedicată agro­businessului, susţinută de Banca Transil­vania.

Fermierul spune că membrii cooperativei pe care o reprezintă au realizat în 2020 producţii de 9-10 tone/ha la porumb, iar la grâu au fost între 1,5 şi 4 tone/ha, sub aşteptări. „Noi continuăm dezvoltarea irigaţiilor în judeţul Brăila, încercăm să atragem cât mai multe fonduri europene, iar fermierii se dotează cu echipamente pentru irigaţii“, adaugă el.

În luna august a anului trecut, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, cea care se ocupă cu pregătirile pentru irigaţii, spunea că suprafaţa ce poate fi deservită ca urmare a umplerii canalelor este de 763.000 de hectare. Contracte efective pentru udare au fost făcute pentru aproximativ 900.000 de hectare, dar s-au irigat numai jumătate.

Însă, având în vedere că au fost două udări, cumulat, anul trecut s-au irigat un milion de hectare.

Gabriel Stanciu spune că a fost invitat alături de alţi fermieri din sectorul vegetal la Ministerul Agriculturii să discute priorităţile de investiţii, iar „ideea care s-a desprins din discuţie este că ministrul Agriculturii vrea să susţină cooperativele funcţionale“. Totuşi, el crede că politicile statului ar trebui să se focuseze şi pe dezvoltarea unor spaţii de depozitare.

Cooperativa Braicoop are în derulare o investiţie în propriile spaţii de depozitare, argumentul fiind că vrea să aducă plus valoare în companie.

„Anul 2020 ne-a disciplinat. Şi-a pus amprenta asupra atitudinii fiecărui fermier şi ne-a făcut mai responsabili. Oportunitatea anului 2020 a fost programul IMM Invest, prin care am accesat bani ca şi cooperativă, dar şi individual, acest ajutor fiind o gură de oxigen pentru agricultura românească“, susţine Stanciu.

Cooperativa Braicoop se află pe locul 9 în topul celor mai mari cooperative agricole din România după cifra de afaceri, potrivit calculelor ZF datelor de la Ministerul de Finanţe. Aceasta a avut o cifră de afaceri de 49,5 milioane de lei în 2019, în creştere cu 3% faţă de anul precedent, arată datele publice.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny