ZF Agrobusiness

ZF Agropower 2021. Hans Werner Baier, Agri Schassburg: Mi-aş fi dorit mai mult sprijin pe partea de finanţări, ne-ar ajuta şi susţinerea autorităţilor

15.12.2021, 00:05 Autori: Ramona Cornea , Florentina Niţu

„Suntem mici, iar creşterile de materii prime şi ultilităţi ne afectează. Singura variantă de creştere este accesarea fondurilor europene, iar autorităţile dacă vor să ne sprijine trebuie să facă accesul la aceste fonduri mult mai simplu.“

Hans Werner Baier, fondator al Agri Schassburg, business ce deţine fermă de capre şi o fabrică de lactate, afirmă că antreprenorii mici au nevoie de mai mult sprijin din partea autorităţilor pentru a putea accesa finanţările de care au nevoie pentru dezvoltarea afacerilor lor.

„Eu sunt de părere că un business necesită multă perseverenţă, dar se poate să faci ceva şi în România, bineînţeles, dacă eşti responsabil.

Mi-aş fi dorit mai mult sprijin pe partea de finanţări. Am obţinut credit pe o poveste şi sunt în anul cinci cu proiectul pe fonduri europene. Am avut răbdare şi am lucrat mult la asta, pentru că m-a interesat. Ne-ar ajuta foarte mult să avem sprijin de la autorităţi. Eu văd diferenţa dintre dobânzile din Germania şi cele din România, din agricultură şi în general. Poate nu primesc mai rapid oamenii bani în Germania decât în România, dar acolo sunt dobânzi de 1% şi se creditează mai uşor. Eu am semnat în România contractul de credit în ultima zi“, a declarat Hans Werner Baier în cadrul ediţiei din 13 decembrie a emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Profi.

Hans Werner Baier s-a născut la Sighişoara, judeţul Mureş, dar după Re­voluţia din 1989 a plecat în Ger­ma­nia şi a revenit după 24 de ani în localitatea natală, unde construieşte o fermă de capre şi o fabrică de lactate.

„Am plecat de mic copil din zona Sighişoarei şi veneam în România doar în concedii, iar apoi, dragostea m-a determinat să mă mut definitiv în România. Mi-au plăcut foarte mult vacanţele în România şi acesta a fost primul pas înspre România. Eu sunt peisagist de meserie, iar în România pădurile sunt locul în care mă regăsesc.“

Antreprenorul spunea anterior pentru ZF că investiţia totală în fabrica de lactate se ridică la 7,5 mil. lei, iar finanţarea provine din fonduri europene (70%) şi împrumuturi bancare (30%).

„Primul pas înspre business a fost să-mi cumpăr animale şi puţin teren, care a crescut constant. Producţia de lapte o vindeam, însă preţul scăzut primit de producătorii mici, ca mine, m-a pus să iau o decizie: ori mă opresc din producţie, ori fac o investiţie pe termen lung în procesare. Aşa am ajuns să accesez fonduri europene pentru a face o fabrică (de procesare a laptelui de capră - n.red.), pe care acum îl implementez. (...) Proiectul nostru de investiţii e spre sfârşit. Producţia şi brandingul acum sunt noi provocări. Soluţii găsim întotdeauna, pentru că nu ne permitem încă departamente de inovaţii“, spune Hans Werner Baier.

Fondatorul Agri Schassburg a subliniat şi importanţa pe care o are sprijinul producţiei locale în dezvoltarea mediului de business din ţară.

„Eu cumpăr produse din locul în care suntem, iar dacă nu găsim de toate, consumăm produse româneÅŸti din toată Å£ara. E foarte important să sprijinim producÅ£ia locală. Eu nu-mi doresc să ajung pe rafturile supermarketurilor, ci să fac un produs de nişă, prin care să aduc plusvaloare. Cred că oamenii ar trebui să vadă la noi, producătorii, beneficiile produsului creat. Suntem mici, iar creÅŸterile de materii prime ÅŸi ultilităţi ne afectează. Singura variantă de creÅŸtere este accesarea fondurilor europene, iar autorităţile dacă vor să ne sprijine trebuie să facă accesul la aceste fonduri mult mai simplu“, a concluzionat el. 

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny