ZF Agrobusiness

ZF Agropower 2021. Ioan Szabo, administrator al Europiglets Band, una dintre cele mai mari ferme de îngrăşare a porcinelor din judeţul Mureş, investeşte 3,5 mil. euro într-o nouă fermă şi în extindere. „Noi, producătorii, investim, dar condiţia noastră este să putem să livrăm“

17.03.2021, 00:07 Autor: Florentina Niţu

Ioan Szabo, administrator al Europiglets Band, companie ce deţine o fermă de îngrăşare a suinelor de peste 10.000 de capete şi o fermă de reproducţie cu o capacitate de 700 de scroafe în judeţul Mureş, investeşte 3,5 milioane de euro într-o nouă fermă de reproducţie şi în construirea a două hale pentru extinderea spaţiului fermelor existente.

„Lucrăm la un proiect de reproducţie, o fermă cu o capacitate de 650 de scroafe, tineret, şi la construirea a două hale, cu ajutorul guvernului maghiar, prin Fundaţia Pro Economica. Investim 2,5 milioane de euro noi, din fonduri proprii, bancare, europene şi guvernamentale şi 1 milion de euro este de la guvernul maghiar“, a spus Ioan Szabo în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect al Ziarului Financiar şi Băncii Transilvania.

Co-finanţarea din partea Fundaţiei Pro Economica este de 50%, iar antreprenorul consideră că pentru a simţi greutatea investiţiei, ajutorul nerambursabil primit de un antreprenor de la un finanţator, de la stat sau din fonduri europene ar trebui de 50-70% şi astfel ar ajunge bani şi pentru mai mule persoane care îşi doresc să se dezvolte. „Fermele mici îşi pot susţine investiţiile dacă sunt performante.“

În ciuda evoluţiei pestei porcine africane, Ioan Szabo susţine că producătorii români îşi doresc să facă investiţii, însă vor să fie redusă birocraţia. „Avem un proiect la care lucrăm de doi ani şi probabil îl terminăm peste un an. Să faci un PUZ durează un an, să faci un proiect de mediu durează 6-8 luni. Termenele de acceptare trebuie scăzute.“

De asemenea, antreprenorul mai spune că este necesar ca producătorii să fie lăsaţi să livreze după ce s-au dezvoltat şi şi-au mărit capacitatea.

Szabo dă exemplu că în luna decembrie nu a putut să facă livrări, deoarece activitatea de la ferma de reproducţie i-a fost „blocată“ din cauza unui focar de pestă porcină africană depistat în apropiere. 

„Dacă ai pestă în fermă poţi primi despăgubire, dar dacă ai pestă în jurul fermei ţi se bolchează activitatea şi nu primeşti nimic. Noi am fost blocaţi 50 de zile şi nu am putut să facem livrări în decembrie, când preţul era normal, şi am fost deblocaţi în ianuarie, când a scăzut preţul şi cererea. Am avut o pierdere doar din preţul de livrare de 100.000 de euro“, a precizat administratorul Europiglets Band.

Preţul cărni a scăzut de la 5,4 lei/kg în viu în decembrie la 4 lei/kg în viu în ianuarie, susţine acesta. De altfel, el menţionează că au mai avut pierderi şi cu hrana animalelor care nu au putut fi livrate la timp, cu salariile angajaţilor şi taxele şi impozitele aferente, plus datoriile faţă de stat.

„Şroturile s-au scumpit, cerealele s-au scumpit, până se opreşte pesta porcină africană am vrea să ni se permită să funcţionăm. Consider că ar trebui să formăm un coridor de la fermă la cel mai apropiat abator şi scurtăm lanţul de aprovizionare. (...) Noi, producătorii, investim, dar condiţia noastră este să putem să livrăm“, a adăugat Szabo.

În cel mai optimist scenariu, reprezentanţii mediului asociativ al producătorilor de carne de porc din România, susţin că pesta porcină africană din România ar putea fi eradicată cel mai devreme în cinci ani. Autorităţile au format un grup de lucru şi schiţează „un plan de bătaie“ în acest sens şi în paralel îşi propun să sprijine reproducţia, deoarece din cauza virusului s-au pierdut peste 100.000 de scroafe, matcă, iar România importă anual circa 1,6 milioane de purcei de 25 kg pentru îngrăşare din străinătate, la un preţ mediu de 60-70 euro/kg în viu.

„Eu cred că şi fermele existente ar trebui să primească o subvenţie pe locul de scroafă creat, ca să putem dezvolta reproducţia, nu numai să se aloce bani pentru construirea noilor ferme. Ar trebui să existe o subvenţie de 100-150 de euro pe fiecare loc de scroafă existent“, a ma spus Szabo.

Compania Europiglets Band, deţinută de Ioan Szabo şi Melinda Csilla Szekeres şi prezentă pe piaţă de 21 de ani, a încheiat anul 2019 cu o cifră de afaceri de 11 milioane de lei, în creştere cu 11% faţă de anul precedent şi a avut un 4,4 milioane de lei, arată datele de la Ministerul de Finanţe. Antreprenorii povesteau anterior că au pornit businessul cu un efectiv foarte mic, de 300 de capete, fiecare având acasă câte 80 de porci.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny