ZF Agrobusiness

ZF Agropower 2021. Irinel Crăciun, inginer agronom, Cooperativa Agricolă BioProd Colibaşi: Avem nevoie de fabrici de procesare a legumelor. „Noi, ca producători, ar trebui să putem să vindem toată producţia, de la calitatea I până la calitatea a III-a“

22.02.2021, 09:15 Autor: Florentina Niţu

Irinel Crăciun, la bază inginer agronom şi membru în Cooperativa Agricolă BioProd Colibaşi, formată din şase membri cooperatori care produc legume şi pepeni pe câteva zeci de hectare din comuna Colibaşi (judeţul Giurgiu) consideră că statul ar trebui să sprijine financiar fermierii să treacă într-o nouă etapă, a procesării materiei prime, prin construirea unor fabrici, astfel încât să-şi eficientizeze activitatea. 

„Avem nevoie de un sprijin financiar din partea autorităţilor statului pentru creşterea suprafeţelor irigate şi ar trebui să construim spaţii de depozitare moderne, astfel încât să evităm pierderile pe timpul depozitării. Avem nevoie de fabrici de procesare a legumelor, astfel încât noi, ca producători, să putem să vindem toată producţia de la calitatea I până la calitatea a III-a şi să diminuăm pierderile semnificativ, cum se întâmplă şi în alte ţări“, a spus Irinel Crăciun în cadrul emisiunii ZF Agropower, realizată în parteneriat cu Banca Transilvania.

Acesta crede că în marile bazine legumicole, cum sunt Matca (Galaţi) sau Colibaşi (Giurgiu), ar fi nevoie de câte un centru de colectare şi depozitare local, pentru că producţiile anuale sunt foarte mari. Adian Nechita Oros, ministrul agriculturii, a spus că va investi 750 de milioane de euro într-o reţea naţioală de colectare, depozitare, procesare şi distribuţie a produselor agroalimentare româneşti.

În ceea ce priveşte fabricile de procesare, producătorii români de materii prime, precum fructe, legume, cereale, lapte sau carne, au ridicat în ultimii ani unităţi de procesare, timid, fie cu sprijin bancar, fie cu sprijin din fonduri europene sau bani proprii. Spre exemplu, 11 cooperative agricole au atras fonduri europene de peste 38 mil. lei în primele opt luni din 2020 pentru investiţii în extindere, depozitare sau procesare. De altfel, asocierea a fost un mod prin care să atragă mai rapid şi mai facil fonduri europene, dar şi să se dezvolte.

„De când ne-am asociat, ne-a crescut şi producţia. În plus, există deschidere din partea supermarketurilor pentru produsele noastre. Problema e că noi trebuie să asigurăm legume în perioada de tranziţie (decembrie – februarie), când nu putem produce, iar atunci apar importurile foarte mari“, a explicat Irinel Crăciun.

El consideră că în prezent în fermele româneşti, pentru a face reduce deficitul comercial la fructe şi legume, e nevoie de un management adecvat pentru aplicarea tehnologiilor moderne şi care să adapteze tehnologiile de cultură la situaţia actuală a schimbărilor climaterice, precum încălzirea globală.

Totuşi, pentru aplicarea tehnologiilor moderne, este nevoie de investiţii în modernizare, iar un solar nou, pe structură de lemn, pe o suprafaţă de 1.000 mp costă 10.000 de lei şi un solar pe structură de metal cu folie profesională şi sistem de irigaţii costă de două sau trei ori mai mult, sumă pe care un mic fermier nu şi-o permite din buzunarul propriu.

„Dacă nu ne asociem şi nu învăţăm să lucrăm pe planuri foarte bine structurate, mai avem de aşteptat până ne dezvoltăm şi asigurăm necesarul populaţiei“, a mai spus Crăciun.

Cooperativa Agricolă BioProd Colibaşi, iniţiată de primarul din comuna Coliaşi, Constantin Stoica, în 2017, din dorinţa de a găsi piaţă de desfacere pentru legumicultorii din comună, a avut în 2019 o cifră de afaceri de 28,8 milioane de lei, aproape de cinci ori mai mare decât în anul anterior, şi profit de un million de lei, arată datele de la Ministerul de Finanţe.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny