ZF Agrobusiness

ZF Agropower 2021. Liviu Zăgan, CEO al Holde Agri Invest: Ne dorim să ne extindem, în principal în zona de sud. Cumpărăm şi anul acesta, dar, ca să fim eficienţi, ne uităm la ferme de 2.000-3.000 hectare

08.03.2021, 00:05 Autor: Florentina Niţu

Holde Agri Invest SA, o companie românească care operează terenuri agricole, listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti, ce lucrează aproximativ 10.000 de hectare, vrea să achiziţioneze în acest an ferme vegetale sau terenuri, în special în sudul ţării, zonă cu potenţial agricol ridicat şi aproape de portul Constanţa. În viitor, reprezentanţii companiei nu exclud potenţiale investiţii în zootehnie sau procesarea materiilor prime agricole obţinute în ferme.

„Cumpărăm şi anul acesta, dar îi şi îndemnăm pe cei care au ajuns la o vârstă înaintată sau vor să folosească capitalul pe care îl au în fermă să investească în altceva, să facă un schimb de acţiuni cu noi. Avem o discuţie în momentul de faţă şi ni se pare un lucru foarte bun pentru agricultură şi pentru mediul de business. Fermierii rămân în agricultură şi devin investitori şi acţionari într-o societate mare (Holde Agri Invest – n. red.), aducând în fermă un management motivat, care poate duce mai departe firma pe care au înfiinţat-o“, a spus Liviu Zăgan, CEO Holde Agri Invest, în cadrul emisiunii ZF Agropower, susţinută de Banca Transilvania.

Holde Agri Invest a ajuns la o suprafaţă lucrată de aproape 10.000 de hectare, după ce în 2020 a cumpărat Agromixt Buciumeni din Călăraşi. Tot în Călăraşi, compania mai are o fermă, iar acum este în proces de finalizare pentru preluarea unei ferme din Videle (jud. Teleorman), care este inclusă deja în grup din punct de vedere operaţional.

„Ne dorim să ne extindem, în principal în zona de sud, în jude­ţele Călăraşi, Olt, Teleorman, Tulcea sau Constanţa. Ca să fim eficienţi, ne uităm la ferme de 2.000 – 3.000 de hectare, dar vrem să adăugăm suprafeţe mai mici şi la fermele existente (prin achiziţia de terenuri – n. red.). Ne uităm la ferme vegetale, însă zootehnia ar putea fi o direcţie bună de busi­ness pentru noi în viitor sau pro­cesarea materiilor prime agricole din fermă“, a mai spus Zăgan.

Pentru 2021, obiectivul nostru repre­zentanţilor Holde este dezvoltarea companiei şi depăşirea cifrei de afaceri de 50 de milioane de lei, după ce anul trecut a obţinut 27,3 milioane de lei din vânzarea de produse agricole.

„Pentru noi tehnologia este foarte importantă şi punem accent pe configurarea cu utilaje avansate, dar toate se fac cu bani foarte mulţi şi a trebuit să accesăm capitalul de pe bursă. În plus faţă de investiţii în utiliaje, irigaţii şi silozuri, noi creştem prin achiziţii de ferme agricole şi asta presupune bani mulţi. Pentru a primi bani de la bancă este foarte dificil să dovedeşti o performanţă viitoare. Investitorii, în schimbm sunt dispuşi să creadă în noi, să ne ajute“, a explicat Liviu Zăgan.

El susţine că listarea companiei pe bursă a fost de la început în planul companiei, pentru că o creştere accelerată în sectorul în care activează necesită mult capital. De altfel, afirmă că pe bursă sunt avantaje şi dezavantaje, care ajută la dezvoltare. Avantajele sunt expunerea suplimentară şi vizibilitatea, dar care te obligă la un plus de rigoare în business. Provocarea unui antreprenor este să combine regulile cu spiritul de antreprenor şi să păstreze dinamica afacerii, crede Zăgan.

„Am învăţat o lecţie continuă de când ne-am listat la Bursă. Trebuie să fii transpartent, performant, să ai proiecte, viziune şi idei noi de creştere. Eu sunt pasionat de ceea ce fac, chiar dacă la bază sunt arhitect. E bine să ştii să fructifici ce oportunităţi ai, dar nevoie de mai multă educaţie şi, mai ales, de educaţie antreprenorială“, a mai spus Zăgan.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny