ZF Agrobusiness

ZF Agropower 2021. Lucian Haraga, strategy & risk director, Semtop Group: Premisele pentru 2021 sunt foarte bune şi cred că oportunităţile pandemiei vor apărea în a doua parte a anului. Semtop Group este un business specializat în producţia de seminţe, care a irigat în 2020 circa 7.000 de hectare

14.04.2021, 10:16 Autor: Florentina Niţu

Anul agricol 2021 a început bine şi recoltele par promiţătoare, pro­gramul de creditare Agro IMM Invest este aşteptat de fermieri, des­chi­derea lini­ilor de finan­ţare din fon­duri europene, de asemenea, şi chiar noi oportunităţi de dezvoltare, care ar putea fi generate în a doua parte a anului de pandemia de COVID-19, susţine Lucian Haraga, strategy & risk director, la Semtop Group.

„2020 a fost un an cu provocări, în care a ieşit la suprafaţă necesitatea pregătirii tehnice a celor care lucrează în agricultură. În cultura mare, cel puţin, s-a dovedit că cine ştie să conserve apa în sol a reuşit să aibă producţii mulţumitoare. Noi am reuşit să intrăm cu bine în 2021, iar premisele pentru 2021 sunt foarte bune în momentul de faţă. Oportunităţile pan­demiei poate vor apărea în a doua parte a anului“, a spus Lucian Haraga, în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Tran­silvania.

Semtop Group este un business specializat în producţia de seminţe, care a irigat în 2020 circa 7.000 de hectare, aproape 90% din suprafaţa totală pe care o exploatează grupul de firme din judeţul Iaşi.

Tânărul, Lucian Haraga, a menţionat că agricultura este un un domeniu care prinde avânt şi din ce în ce mai mulţi bani sunt investiţi în această direcţie, mai ales în digi­talizării agriculturii, o idee inte­resantă şi pentru care există un interes cres­cut, ju­că­torii din do­meniu făcând in­vestiţii în acest sens sau având în pla­nurile în viitorul apropiat.

„Agro IMM Invest este un pro­gram bun, îl aştep­tăm, însă nu ştiu cât de mult îi va putea ajuta pe cei care au avut probleme anul trecut, pentru că trebuie să fie bancabili. Aşteptăm şi fondurile europene pentru investiţii“, a menţionat Haraga.

El a precizat că îşi propune să investească în tehnologii care să vor rezolva în mare parte problema lipsei forţei de muncă şi vor ajuta la eficientizarea costurilor. De asemenea, îşi doreşte să investească în extinderea fondului funciar şi în infrastructura de irigaţii.

„Am ales acest domeniu pentru că eu cred în el. Încă sunt posibilităţi bune de câştig în agricultură, dacă ai tehnologii adecvate şi adaptate la condiţiile zilelor noastre. Totul a pornit din copilărie prin faptul că am fost expus către acest domeniu datorită părinţilor mei“, povesteşte Lucian Haraga. Marjele de profit din agricultură sunt unele dintre cele mai bune, fiind de circa 20%, conform ultimelor date statistice.

Ulterior, el a studiat Agronomie la Bucureşti, dar şi Management în afara ţării, şi a călătorit în multe state europene şi, nu numai, unde a văzut tehnologii pe care le poate implementa în ferma sa. „Cea mai impresionantă fermă pe care am văzut-o a fost una din SUA, de 2.000 de hectare, în care lucrau şase persoane, având autonomie în operaţiuni, pentru că şi ei s-au confruntat cu lipsa de forţă de muncă specializată.“

În ceea ce priveşte forţa de muncă, el crede totuşi că România are un avantaj competitiv, deoarece circa 45% din populaţie în mediul rural şi poate fi cooptată în agricultură. „Trei trăsături importante pentru un fermier sunt disciplina şi respectarea programului de muncă, capacitate de gândire aplicată şi pasiunea pentru ceea ce face“, afirmă Haraga.

Grupul Semtop, format din mai multe firme, a fost fondat în 2012. Compania Agricola 96 Ţigănaşi, parte din grup, a avut în 2019 o cifră de afaceri de 62 mil. lei, compania Integrasem a avut venituri de 42,5 mil. lei, Semconsult Top a avut venituri de 37,8 mil. lei, iar Semtop IFN nu are datele din bilanţ delcarate, potrivit datelor publice.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny