ZF Agrobusiness

ZF Agropower 2021. Mircea Grigoriu, manager al companiei Micul Fermier, aşteaptă deschiderea programului Agro IMM Invest pentru a lua bani să înfiinţeze o nouă livadă de meri pe 15 hectare

22.04.2021, 00:05 Autor: Florentina Niţu

„Au avut loc investiţii masive în pomicultură în ultimii ani, dar e nevoie ca livezile să intre pe rod şi cred că vom recupera în cinci ani scăderea numărului de pomi din ultimii zece ani”.

Mircea Grigoriu, manager al companiei Micul Fermier Grifarm, din localitatea Uzunu, judeţul Giurgiu, care produce mere şi struguri de masă, vrea să acceseze un credit prin programul Agro IMM Invest pentru a-şi înfiinţa o nouă livadă de meri pe o suprafaţă de 15 hectare. Antreprenorul Mircea Grigoriu este cunoscut şi ca arbitru asistent FIFA.

„Beneficiem de tehologiile de ultimă generaţie, venim cu un avânt nou şi ne pregătim specific pentru noul program. Avem 18 hectare de livadă superintensivă de măr şi 9 hectare cultivate cu viţă-de-vie pentru struguri de masă. Mai avem disponibilă o suprafaţă de 15 hectare, pe care dorim să facem o livadă superintensivă de măr”, a spus Mircea Grigoriu în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania.

Livada actuală de 18 hectare cultivată cu meri a fost înfiinţată prin intermediul unui proiect european în valoare de 1,28 milioane de euro, potrivit datelor de pe site-ul companiei Micul Fermier Grifarm. De altfel, compania deţine şi un spaţiu pentru ambalarea merelor, dar şi o fabrică de sucuri naturale din mere, produse sub brand propriu şi marcă privată.

„Au avut loc investiţii masive în pomicultură în ultimii ani, dar e nevoie ca livezile să intre pe rod şi cred că vom recupera în cinci ani scăderea numărului de pomi din ultimii zece ani”, a menţionat Mircea Grigoriu.

În 2019, numărul total al pomilor fructiferi era de 73,8 milioane, cu 23 de milioane mai puţin decât în anul 2010, arată datele de la INS.

Antreprenorul consideră că pentru a avea mai multe mere româneşti în supermarketuri, în special iarna, când importăm din Polonia şi Olanda, trebuie să investim în condiţionarea lor şi în depozite de frig. „Cred că ducem lipsă de know-how, de ce înseamnă să păstrezi mere o perioadă îndelungată. Noi, în cadrul companiei, încercăm o planificare riguroasă.“

Grigoriu susţine că România se află în urma statelor europene, în ceea ce priveşte capacitatea de depozitare. „Noi intenţionăm să mărim spaţiul de depozitare şi să ne tehnologizăm mai mult. Inovarea duce la performanţă şi cred că în asociere - facem parte dintr-o cooperativă - stă viitorul.“

Managerul companiei Micul Fermier Grifarm spune că este optimist în ceea ce priveşte viitorul pomiculturii şi este convins că lucurile se vor schimba în bine. „În pandemie, oamenii şi-au dorit un stil de viaţă mai sănătos, iar cosumul de fructe a crescut şi va creşte îm continuare, însă momentan nu cred că îl putem satisface doar din producţia internă. Ţinta noastră este ca pe termen lung, cu investiţii, să îl satisfacem şi să facem şi export”, a explicat el.

În 2020, compania Micul Fermier Grifarm a avut o cifră de afaceri de 6,5 milioane de lei, dublu faţă de anul precedent, un profit de 270.000 de lei şi un număr mediu de 14 angajaţi, arată datele de la Ministerul de Finanţe.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny