ZF Agrobusiness

ZF Agropower 2021. Nina Gheorghiţă, acţionar Triagroexim: Când am tras linie, veniturile din 2021 erau peste aşteptările din buget şi ne-a ajutat să recuperăm o parte din pierderile din 2020

30.12.2021, 00:08 Autor: Florentina Niţu

Triagroexim este o companie ce cultivă 600 de hectare cu cereale în judeţul Brăila, iar în 2020 a avut o cifră de afaceri de 1,5 mil. lei, la jumătate faţă de anul precedent.

Nina Gheorghiţă, acţionar al Triagroexim, companie ce cultivă 600 de hectare cu cereale în judeţul Brăila, spune că anul 2021 se încheie cu venituri peste aşteptări, datorită preţurilor record obţinute din vânzarea cerealelor din acest an. Ea nu a spus valoarea cifrei de afaceri, dar anul trecut veniturile Triagroexim au fost de 1,5 mil. lei, la jumătate faţă de anul precedent.

„Preţurile de vânzare au fost peste aşteptările noastre şi o cantitate din produse am reuşit să o valorificăm la cel mai bun preţ, pentru că aveam şi contracte future semnate înainte de momentul recoltări, dat fiind faptul că în cei mai mulţi ani la momentul recoltării nu sunt preţuri mai bune decât semnasei anticipat. Când am tras linie, veniturile erau peste aşteptările din buget şi acest lucru ne-a ajutat să recuperăm o parte din pierderile suferite în 2020, însă nu atât cât ne-am fi dorit, pentru că procesul investiţional nu se opreşte niciodată”, a spus Nina Gheorghiţă, în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect al Ziarul Financiar şi Banca Transilvania.

Investiţiile companiei au fost de peste 300.000 de euro în sisteme de irigaţii şi capital de lucru, cele dintâi fiind o urmare a secetei pedologice din 2020, când s-a simţit lipa acută a apei. În acest context, Nina Gheorghiţă consideră că pentru cultura cerealelor, dacă ne raportăm la anul 2020, anul 2021 a fost un an bun.

„Producţiile la nivel de ţară au fost mai mari decât maximul atins în 2019, însă la noi în fermă am încheiat cu producţii normale”, a afirmat antreprenoarea. Producţia de cereale estimată pentru acest an este de 34 de milioane de tone, faţă de 31 de milioane de tone în 2019, conform datelor de la INS.

Însă, provocarea actuală pentru cultivatorii de cereale este să găsească îngrăşăminte, dar mai ales la preţuri decente, menţionează Gheorghiţă. Afirmaţia vine în contextul în care preţurile au crescut şi de trei ori faţă de anul trecut, iar Azomureş, care livra 50% din marfa din piaţă, a oprit pentru o perioadă producţia.

„Ne aşteptăm ca 2022 să se încadreze în limetele normalităţii şi nu cred că inputurile mai au unde să crească. Ddacă ne raportăm la criza din 2007 – 2008, ar trebui ca în 2022 preţurile la inputuri să mai scadă puţin, dar e greu de spus în procente. În acelaşi timp, sperăm ca preţurile cerealelor să rămână apropiate de cele din 2021, pentru că culturile de toamnă (grâu, orz, rapiţă - de ex.) s-au înfiinţat cu preţuri foarte mari. Numai la îngrăşămintele chimice sunt de 300% creşterile şi impactul închiderii Azomureş îl vom putea cuntifica la anul în vară, dar va fi unul foarte mare”, a menţionat antreprenoarea.

Ea a mai spus că în 2022 va fi atentă la cheltuielile operaţionale din business şi la investiţiile pe care ar trebui să le facă.

Nina Gheorghiţă a pornit businessul în 2010, alături de soţul său, ambii agronomi de profesie, pe când erau angajaţi în multinaţionale şi au avut oportunitatea de a cumpăra o fermă, aflată în dificultate la acea vreme şi scoasă la executare.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny