ZF Agrobusiness

ZF Agropower 2021. Robert Chioveanu, preşedinte Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor: În 2021 ne gândim să facem un plan de acţiune pentru eradicarea pestei porcine africane. Am constituit grupul de lucru şi ne-am uitat la ce au făcut spaniolii şi polonezii să scape

18.03.2021, 00:06 Autor: Florentina Niţu

După trei ani şi jumătate de la apariţia virusului pestei porcine africane în România, timp în care au fost sacificaţi peste 700.000 de porci, autorităţile creionează o strategie pentru eradicarea bolii, în urma analizei modelelor din Spania şi Polonia, ţări care s-au confruntat mai mulţi ani cu această problemă. Din 2017 până în prezent au mai fost iniţiative, însă nu măsuri concrete. 

„În anul 2021 ne gândim să facem un plan de acţiune pentru eradicarea pestei porcine africane împreună cu celelalte ministere, Ministerul Me­diului, Ministerul Agriculturii şi Mi­nisterul de Interne, dar şi cu mediul asociativ. Am constituit grupul de lucru, am făcut principalele modi­ficări legislative şi aşteptăm OK-ul din partea tuturor să îl introducem în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Ne-am uitat la modelul spaniol şi la modelul polonez, care se apropie de sistemul de creştere al porcilor din România“, a spus Robert Chioveanu, preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). El a fost prezent în cadrul ediţiei din 15 martie a emisiunii ZF Agropower, un proiect al Ziarului Financiar şi Băncii Transilvania. Acesta a menţionat că „nu putem să spunem exact când vom eradica virusul pestei porcine africane“, dar consideră că dacă vor fi luate măsuri de restricţii privind circulaţia animalelor şi desfacerea cărnii de porc, „vom putea discuta despre eradicare“.

Robert Chioveanu susţine că pentru a scăpa de această boală ar trebui să se facă controale în trafic privind mişcarea animalelor dintr-o zonă în alta, să se stabilească un număr maxim de porci crescuţi în exploataţiile non-comerciale, să se verifice modul de comercializare, dar şi reproducţia să fie controlată. 

„Fiecare instituţie implicată (în planul de acţiune – n. red.) îşi va îndeplini atribuţiile sale şi va fi necesară o ordonanţă de urgenţă pentru a reglementa toate aspectele deficitare, care până acum nu au fost înţelese foarte bine sau nu au putut fi implementate“, a explicat preşedintele ANSVSA.

El a adăugat că până în prezent despăgubirile acordate pentru pesta porcină africană au fost de 600 de milioane de lei, din care 75% din bani au venit de la Comisia Europeană şi 25% din bani au fost de la bugetul de stat. În plus, pierderile sectorului de creştere a porcilor au fost de peste 1 miliard de euro, potrivit reprezentanţilor formelor asociative de profil.

În 2019, ANSVSA a despăgubit crescătorii de porci afectaţi de pestă cu 57 de milioane de euro, în 2020 cu 40 de milioane de euro şi în 2021, Chioveanu crede că va fi un cuantum ridicat, pentru că 7 ferme comerciale sunt afectate de virus, iar asta va duce la uciderea multor porci.

„Nu sunt mulţumit de modul în care am reuşit în acest an (2020 – n. red.) să reduc impactul virusului şi ştiu că mai sunt mulţi paşi de făcut, dar e nevoie de o comunicare mai bună şi de atenţionare, începând de la gospodarul cu 2-3 porci până la fermierul cu fermă comercială, de la vânător până la proprietarul fondului de vânătoare şi de la paznicul de vânătoare până la primarul din comună. Trebuie să fim mai conştienţi“, a mai spus Chioveanu. 

El a mai spus că reducerea birocraţiei este o prioritate a instituţiei pe care o reprezintă şi crede că prin digitalizare şi implementarea unor măsuri legislative, care vor impune digitalizarea, sectorul creşterii suinelor se poate redresa. „Acest sector a fost de-a lungul anilor îngreunat de hârţogăraie, care au făcut mulţi fermieri să se lase de creşterea porcilor în România.“

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny