Agricultura româÂnească a devenit mai perforÂmanÂtă de la an la an, pentru că fonÂduÂrile europene ÅŸi deschiderea băncilor, pentru finanÅ£are, către acest sector, au dus la capitalizarea unor companii, la extinderea lor sau modernizarea lor cu echipamente de ultimă generaÅ£ie. ÃŽn următorul deceniu vom discuta despre folosirea dronelor ÅŸi a inteligenÅ£ei artificiale în ferme, au spus invitaÅ£ii din cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susÅ£inut de Banca Transilvania.
„În următorii 10 ani, fermierii profesionişti vor deveni mai performanţi şi nu vor face rabat de la tehnologie şi de la dotare tehnică. Vom ajunge în punctul în care vom aplica erbicidele cu drona, iar din birou vom comanda tractorul printr-o aplicaţie, dar pentru asta este nevoie de oameni specializaţi“, a afirmat Mihai Miritescu, manager Saaten Union.
Saaten Union are o gamă variată de hibrizi de cereale, atât pentru culturile de toamnă, cât şi pentru cele de primăvară, sămânţa pe care o vinde în toată Europa, Rusia şi Kazakhstan, iar o parte din ea este făcută chiar în România. Sămânţa este adaptată la condiţiile climatice din fiecare zonă sau ţară în parte, în funcţie de cerinţe. „Condiţiile climatice cu care ne confruntăm sunt nişte provocări, nişte porţi pe care trebuie să le deschidem şi să mergem înainte, pentru că altfel vom merge în pierdere“, adaugă Miriţescu.
El susţine că în ultimii 10 ani s-au făcut mulţi paşi în agricultura românească, de la comasarea terenurilor la dotarea fermelor cu cele mai noi tehnologii, însă „mai avem multe de făcut, dacă ne dorim să recuperăm decalajele faţă de vestul Europei“.
Ioan Enoiu, proprietarul Naturevo, important distribuitor, cu capital românesc, de inputuri agricole, precum îngrăşăminte, seminţe şi fertilizanţi, este şi el de părere că agricultura a evoluat faţă de acum un veac, însă pentru a se obţine performanţă, fermierul trebuie să-şi caute colaboratori cu care să facă un management eficient al fermei.
„Fermierii cei mai performanţi sunt cei care şi-au luat alături finanţişti, pentru că ştiu să le spună de unde să ia credit, cum să folosească creditul, cât să investească, lucruri pe care nu le poate şti un agronom. (...) Acum, agricultura a devenit interesantă pentru investitori, în firmele producătoare de inputuri au intrat fonduri de investiţii şi au devenit forţe. În plus, faţă de acum zece ani, banii de la creditori sunt mult mai mulţi pentru agricultură şi cu siguranţă vor fi şi mai mulţi“, a spus Ioan Enoiu, proprietarul Naturevo, prezent la aceeaşi emisiune.
Antreprenorul adaugă că în 2030, cel puţin 15-20% din produsele pentru agricultură care vor influenţa puternic eficienţa din ferme, vor fi produse de nanotehnologie. De altfel, el crede că se vor face paşi importanţi şi în reducerea produselor de protecţie a plantelor cu impact asupra mediului, ce au un conţinut ridicat de reziduri.
„În următorii zece ani, marile provocări vor fi date de UE, care cere să se reducă cu 50% substanţele de protecţia plantelor folosite în agricultură, ceea ce înseamnă o dificultate şi mai mare în a controla o gamă de agenţi de dăunare mai virulenţi, dar există deja o gamă de produse pe bază de extracte naturale, care întăreşte plantele în faţa infecţiilor şi măreşte rezistenţa şi repelenţa la dăunători“, a menţionat proprietarul Naturevo.
Dragoş Moldovan, proprietar Fitoprest, distribuitor de inputuri agricole din zona Transilvaniei, consideră, la fel ca Enoiu, că există bani pentru dezvoltarea agriculturii în prezent, ba mai mult „băncile şi-au angajat specialişti care să înţeleagă şi să finanţează agricultorii“.
Dinamica creditării agriculturii a fost la un nivel înalt în 2020, ritmul de creştere al finanţărilor pentru acest sector ajungând la finalul anului 2020 la 11,5%. Soldul creditelor acordate şi angajamentelor asumate de instituţiile de credit din România pentru sectorul agricultură a ajuns la 20,4 mld. lei, conform datelor BNR.
„Acum atenţia băncilor se îndreaptă tot mai mult spre fermieri. Marii fermieri au început să se capitalizeze şi rezultatele lor financiare anuale arată tot mai bine în ultimii ani. În acest moment găsim resurse financiare. Băncile ajută foarte mult fermierii“, a precizat Dragoş Moldovan.
Pe lângă capitalizare şi investiţii în dezvoltare, Nicoleta Roiban, director al Agroexpert, prezent pe piaţa produseleor fitosanitare, crede că este nevoie şi de politici pentru comasare şi de investiţii în educaţie, pentru a atrage tinerii în agricultură.
„Sper ca următorii ani să fie anii parteneriatelor, astfel încât să găsim soluţia adaptată şi fiabilă de dezvoltare pentru fiecare zonă în parte. Avem nevoie de răbdare şi încredere să aratăm că putem face lucruri bune“, a spus Nicoleta Roiban, director al Agroexpert.
​Ioan Enoiu,
proprietar Naturevo
► Creşterea productivităţii este un element esenţial pentru fermieri. Trebuie să ne gândim atât la tipurile de produse fitosanitare pe care le folosim în cultură, cât şi la tehnologia abordată şi la modul în care sunt gândite economic programele de finanţare din agricultură.
► Fermierul trebuie să-şi protejeze apa, un element foarte important pentru producţie, să utilizeze raţional fertilizanţii şi să se gândească cum foloseşte energia care este gratis – energia solară. Trenuie să îmbunătăţim randamentul fotosintetic.
► Agricultura este un domeniu frumos, dar este un domeniu foarte dificil. Agricultura a devenit o industrie, care presupune elemente de precizie, de inteligenţă artificială, aplicate într-un context impredictibil, cum a fost 2020.
Mihai Miritescu,
manager Saaten Union
► Suntem pregătiţi pentru culturile de primăvară cu o gamă variată de hibrizi. Producem în România sămânţă, pe care o vindem în toată Europan, Ucraina, Rusia şi Kazakhstan. Orice ţară are o anumită caracteristică dată de condiţiile climatice şi avem loturi demonstrative şi de cercetare în diferite ţări pentru a face sămânţa adaptată zonei.
► Fără a controla condiţiile climatice, nu avem nicio şansă să ajungem în top. Trebuie să ne adaptăm. 2020 nu a fost un an singular, trebuie să ne mai aşteptăm la astfel de situaţii şi să fim pregătiţi.
► Pentru a demara un business, trebuie să ai experienţă, apoi trebuie să ştii să faci un proiect, o analiză a ceea ce vrei să faci şi trebuie să te gândeşti foarte bine unde vinzi ceea ce produci. Privind numai într-o direcţie, nu poţi să faci un business. Recomandarea mea pentru orice tânăr este să aibă răbdare, să îşi facă experienţă într-o companie şi apoi să pornească un business. Agricultura, dacă nu ştii să o faci, este o mâncătoare de bani.
DragoÅŸ Moldovan,
proprietar Fitoprest
► Creşterea producţiei şi creşterea eficienţei într-o fermă este următorul pas în agricultură, la care fermierii ar trebui să fie foarte atenţi. Este foarte important managementul unei ferme şi alegerea inputurilor. Preţurile cerealelor sunt stabilite la bursă şi vor fi destul de constante, cu mici fluctuaţii în anumiţi ani, dar costurile de producţie pe hectar sunt aceleaşi. Fără o producţie corespunzătoare să-şi susţină costurile, fermierii vor avea mari probleme în următorii ani.
► În Transilvania sunt foarte puţine spaţii de recepţionare şi depozitare a cerealelor şi sunt dezavantajaţi fermierii din acest punct de vedere, pentru că trebuie să vindem producţia la recoltare, fără să aducem valoare adăugată prin creşterea de preţ.
► Fermierii sunt mai reticenţi să facă contracte forward în acest an.
Nicoleta Roiban,
director Agroexpert:
► Nu ştim cum să abordăm tinerii ca să vină către agricultură. Avem aşteptări foarte mari de la ei şi niciodată nu ne-am pus problema cum să-i luăm şi să îi formăm. Toţi am fost tineri şi am învăţat de la cineva, dar acum avem pretenţii de la ei să fie foarte bine pregătiţi şi nu le acordăm timpul necesar.
► Noi venim cu soluţii pentru reducerea deficitului de personal din agricultură, dar trebuie să găsim nişte proceduri la nivel înalt, de stat, care să nu se schimbe de pe o zi pe alta.
► Zona de centru este foarte fărămiţată, lucrăm cu parteneri de la terenuri de 20 hectare la terenuri 800 de hectare, faţă de alte zone, cum sunt sudul şi vestul ţării, unde o fermă porneşte de la 2.000 de hectare. E nevoie de politici pentru comasare, dar este greu să faci o politică unitară acum.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZÄ‚-TE