ZF Agrobusiness

ZF Agropower 2021. Theodor Ichim, proprietar Unigrains: Cochetăm acum cu producerea năutului şi ne interesează să investim într-o fabrică de procesare a năutului

25.03.2021, 00:06 Autor: Florentina Niţu

„După 2020, un an cu probleme, 2021 este un an agricol cu potenţial.“

Theodor Ichim, proprietarul companiei Unigrains, ce cultivă peste 2.000 de hectare cu cereale în judeţul constanţa şi exploatează o suprafaţă de circa 175 hectare de viţă-de-vie, vrea să parieze pe cultura de năut şi să investească într-o fabrică unde să prelucreze producţia primară. Mai mulţi antreprenori români s-au uitat la acestă cultură în ultima vreme, pentru că este cerere în piaţă şi este profitabilă. Anul trecut, fermierii spuneau că au vândut năut cu 800 de euro/tonă.

„Am cochetat cu ideea de a intra în panificaţie, dar lucrurile sunt destul de tulburi în această piaţă, sunt probleme de la producere până la vânzarea pe raft. Cochetăm acum cu producerea năutului şi ne interesează să investim într-o fabrică de procesare a năutului, dar şi să producem seminţe şi să le scoatem în piaţă”, a spus Theodor Ichim în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect al Ziarului Financiar şi al Băncii Transilvania.

Producţia de năut nu este una simplă, ci chiar pretenţioasă, afirmă producătorii, iar ploile pot afecta calitatea boabelor. În plus, dacă nu ai o cantitate mare, apare problema valorificării în piaţă, pentru că retailerii străini se uită la volume, susţin cultivatorii de năut.

Theodor Ichim crede, însă, că produsele primare trebuie procesate pentru a aduce plus valoare.

„Produsele primare trebuie procesate. Statul nu trebuie neapărat să pompeze bani prin subvenţii. Agricultorii nu vor doar peştele, ei vor şi undiţa. Ei vor ca statul să vină cu măsuri susţinute, consecvente, care să stimuleze agenţii economici să meargă către procesare”, a menţionat antreprenorul.

El a adăugat că „România este într-o situaţie jenantă, pentru că este unul dintre cei mai mari producători de cereale şi importă 80% din mânacre”.

Primul lucru spre care ar trebui să se orienteze statul este asigurarea apei, prin sisteme de irigaţii, perdele forestiere şi alte amenajări, menţionează el. De altfel, el crede că în legumicultură ar trebui dezvoltate depozitele de legume, pentru că fermierii aruncă supraproducţia în sezon, deoarece este perisabilă şi nu reuşesc să o vândă la timp.

Ministerul Agriculturii a spus că va fi alocată suma de 6 – 6,5 miliarde de euro din programul pentru creşterea rezilienţei pentru mari investi?ii în infrastructura de irigaţii, de desecare şi drenaj, precum şi în cea de prevenire a eroziunii solului.

Theodor Ichim a mai spus în cadrul emisiunii ZF Agropower că se aşteaptă ca în 2021, guvernanţii să-şi întoarcă privirea către agricultură.

„După 2020, un an cu probleme, 2021 este un an agricol cu potenţial. Nivelul precipitaţiilor căzute până acum este mai mult decât satisfăcător, cel puţin în zona Dobrogei, unde noi activăm. Avem motive de optimis şi de a ne mobiliza să maximizăm profitul şi producţia”, a afirmat el.

Anul agricol trecut a fost sub zodia secetei în partea de sud-est a ţării, iar producţia totală de cereale este estimat că va scădea cu 40% până la 18 milioane de tone, potrivit datelor statistice.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny