ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Adrian Bozeian, Ecosere: Fermierii care aveau culturi în câmp îşi pun problema să cultive şi în spaţii protejate tot mai mult, pentru că schimbările climatice aduc noi provocări. Cel mai eicient sistem de irigare este sistemul de irigare prin picurare, deoarece câştigăm apă, timp şi creşte productivitatea

02.06.2021, 00:06 Autor: Florentina Niţu

Se conturează o nouă tendinţă în agri­cultură, mutarea culturilor din câmp în spaţii protejate - sere sau so­larii, cu sisteme proprii de irigaţii, ali­men­tată de schimbările climatice din ultimii ani în România, în special de secetă, susţine Adrian Bozeian, acţionar şi CEO al EcoSere, pro­du­cător de sere, solarii şi accesorii spe­cifice, care furnizează şi sisteme de irigaţii.

„Fermierii care aveau culturi în câmp îşi pun problema să cultive şi în spaţii protejate tot mai mult, pentru că schimbările climatice aduc noi provocări. Săptămâna trecută m-a sunat un client din Giurgiu, cu zeci de hectare, cultură în câmp, că vrea să-şi facă o seră cu sistem de irigaţii pe 1-2 hectare, şi spunea că cea mai mare provocare este lipsa apei“, a spus Adrian Bozeian în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Microsoft.

În judeţul Giurgiu sunt recunoscute anumite zone ca bazine legumicole, iar legumele necesită mai multă apă pentru dezvoltare.

În acest an s-au făcut contracte pentru a se iriga 25.000 de hectare în judeţul Giurgiu, din cele aproximativ 63.000 de hectare de teren arabil, conform datelor de la Agenţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) şi Ministerul Agriculturii.

În acest an agricol lucrurile arată bine, spun fermierii, pentru că există apă în sol şi chiar şi Adrian Bozeian africă că în ultimele zile a plouat şi în judeţul Cluj, acolo unde îşi desfăşoară activitatea compania EcoSere.

„Însă, din păcate, deşi anul arată bine, clienţii din anii trecuţi au început să închidă din cauza lipsei apei sau secetei din ultimii doi ani. În 2021, an agricol care arată bine, cei mici şi mijlocii au renunţat la business sau se reorientează spre altceva“, a menţionat Bozeian.

Mai mult, el susţine că agricultorii care au nevoie de apă pentru irigaţii şi se bazează pe infrastructura principală, spun că au pierderi de 20-30% din apă pe canalale de irigaţii, sau chiar de 40-50% în anumite zone, catalogând-o drept „o risipă enormă“.

Antreprenorul spune că sunt, totuşi, fermieri care aş vrea să-şi facă propriile sisteme de irigaţii, dar se lovesc de prea multă birocraţie şi termene lungi, de câţiva ani, în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene. În cazul celor mici, necapitalizaţi, el menţionează că este mai greu să facă o astfel de investiţie, dar cei medii şi mari au acces mai uşor la credite şi folosesc această sursă.

Spre exemplu, în prezent, în România, sisteme de irigaţii prin picurare, care sunt cele mai eficiente din punctul de vedere al consumului de apă, utilizate în general pentru agricultura în spaţii protejate, se găsesc numai pe câteva zeci de mii de hectare, potrivit specialiştilor din domeniu.

„Cel mai eficient sistem de irigare este sistemul de irigare prin picurare, deoarece câştigăm apă, timp şi creşte productivitatea. Chiar dacă sunt costuri mari, cei mai mulţi fermieri din UE aleg să facă investiţii în asta. Dar, la fermele mari, sistemul acesta ajunge la investiţii de 4.000 de euro/hectar. Costurile sunt destul de mari, dar fermierii nu că nu ar investi pe termen lung, problema e legată de sursele de finanţare“, a mai spus Adrian Bozeian.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny