ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Adrian Dumitrescu, acţionar al Biofresh Banat: „Anul trecut am înfiinţat o cooperativă şi încercăm să creştem zona de producţie şi suprafeţele cultivate bio. Am vizitat câteva cooperative din Spania şi încercăm să facem o replică aici“

15.04.2022, 00:06 Autor: Florentina Niţu

Adrian Dumitrescu, acţionar al Biofresh Banat, companie care pune pe piaţă legume certificate ecologic, cu afaceri de aproape 1,5 milioane de lei (circa 300.000 euro), vrea să replice modelul unor cooperative din Spania pentru a creşte eficienţa acti­vităţii şi să atragă cât mai mulţi fer­mieri în agricultura ecologică, care aco­peră o suprafaţă de circa 500.000 de hectare.

„Anul trecut am înfiinţat o cooperativă şi încercăm să creştem zona de producţie şi suprafeţele cultivate bio. Am vizitat câteva cooperative din Spania şi fermierii lucrau eficient. După ce produsul ieşea pe poarta fermei era treaba cooperativei să-l vândă şi încercăm să facem o replică aici, dar şi să aducem fermieri noi în agricultura bio şi să creştem suprafeţele bio“, a spus Andrei Dumitrescu în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Profi.

Cooperativa se numeşte De Banat Cooperativa Agricolă şi prin intermediul acesteia Dumitrescu vrea să unească mai mulţi producători din zonă, pe care să îi ajute să îşi vândă întreaga producţie. Totodată, datorită investiţiilor previzionate în următorii doi ani şi asocierea în cooperativă, reprezentanţii BioFresh Banat speră să le aducă forţa necesară pentru a aborda zona de export, mai ales că din punct de vedere logistic sunt poziţionaţi foarte bine pentru asta, în vestul ţării.

Anul acesta, compania BioFresh Banat va investi de echipamente pentru sortare, dat fiind faptul că produsele companiei se vând în magazine mari, dar şi în magazine tradiţionale cu produse ecologice, dar şi construirea unei pentru depozitarea legumelor.

Adrian Dumitrescu a fondat compania alături de soţia sa Nicoleta Cioca, expert în accesarea de fonduri europene, care a gândit şi deschis businessul BioFresh Banat exclusiv prin finanţare europeană în valoare de 2,4 milioane de euro, proiect derulat în perioada august 2018 – august 2019. În continuare compania are în derulare un proiect cu fonduri europene pentru promovarea produselor ecologice.

În plus, Dumitrescu crede că vor apărea mai multe companii producătoare de legume certificate ecologic în următorii ani şi va creşte concurenţa, pentru că este potenţial de creştere şi tendinţa de cumpărare este crescătoare.

„Este loc pentru toată lumea în acest moment, pentru că segmentul de legume bio reprezintă un segment foarte mic şi ne dorim să muşcăm mai mult din cota de piaţă a producătorilor de legume convenţionali, iar educarea consumatorilor să ne aleagă pe poate veni de la noi, de la retaileri şi de la autorităţi. Am observat că din ce în ce mai mulţi apreciază această direcţie“, a precizat Dumitrescu.

El spune că odată cu pandemia a crescut consumul de legume ecologice, dar impactul privind creşterea nu a fost la fel şi în cifra de afaceri, pentru că diversitatea şi creşterea cererii au dus la preţuri mai mici.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny