ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Adrian Farcău, primar Tăşnad: Mă aştept ca anul 2022 să fie foarte greu, pentru că toate valurile de scumpiri se vor simţi anul viitor

01.11.2021, 00:06 Autor: Florentina Niţu

Scumpirile aduse de pandemia de COVID-19 în această perioadă, începând de la materii prime la utilităţi sau servicii, se vor simţi cel mai acut în 2022, consideră Adrian Farcău, primar al oraşului de circa 10.000 de locuitori Tăşnad din judeţul Satu Mare din 2020. Anterior, el a fost medic veterinar şi antreprenor cu un business în domeniul zootehnic.

„În perioada aceasta, în toate discuţiile pe care le am cu fermierii din zonă, îmi spun că situaţia lor nu a fost nici­odată atât de grea ca acum. Preţul laptelui, de exem­plu, este 1,25 lei/litru, iar dacă facem calcule simple, nici mă­car hrana animalelor nu poate fi aco­pe­rită cu acest preţ. Costul de creş­tere a suinelor, un sector în care am fost implicat până să fiu primar, este iarăşi o pro­ble­mă, pentru că preţul căr­nii nu acoperă nici măcar pre­ţul hrănirii animalului, da­ră­mite să mai vorbim de câştig din această activitate“, a spus Adrian Farcău în cadrul emisiunii ZF Agro­power, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Profi.

Mai mult, el susţine că produ­căto­rii români nu înţeleg cum pot pro­ducătorii din Polonia să aibă pre­ţuri atât de mici în comparaţie cu ei şi sunt îngrijoraţi de ce urmează, „adică de scumpirile prevăzute pen­tru energie. Încercăm să găsim so­luţii“. Însă, menţionează că facilităţile ofe­rite de furnizorii de energie sunt pentru cei mari, care reuşesc să negocieze.

„Oricum pentru un consumator mic era foarte greu să îşi negocieze preţul. Am început să primim cereri pentru ajutorul consumatorului vulnerabil şi consider că este un lucru făcut doar să fie cu numele, pentru că ajutorul presupune o sumă foarte mică, iar birocraţia este foarte mare. Doar o cerere are 16 pagini şi din primele cereri, cetăţenii au nevoie de îndrumare şi noi, ca autoritate locală, la rândul nostru am avut nevoie de îndrumare“, a precizat Farcău.

În plus, el adaugă că în zootehnie este din ce în ce mai greu să eficientizezi producţia şi se aşteaptă ca acest sector să fie sprijinit de stat şi de Uniunea Europeană pentru a trece la un alt nivel.

„Mă aştept ca anul 2022 să fie foarte greu, pentru că toate valurile de scumpiri se vor vedea cel mai acut la începutul anului viitor şi pe parcursul lui“, a mai spus el.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny