ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Afinero, un mic producător din Braşov, vrea să ajungă la patru hectare cultivate cu afine. Afinero a luat naştere în 2021, având în prezent o suprafaţă cultivată de 1,5 hectare cu trei soiuri de afin

22.08.2022, 00:06 Autor: Mădălina Dediu Panaete

Raluca Oancea împreună cu soţul său au început afacerea Afinero anul trecut, plantând afine pe un hectar şi jumătate de teren în comuna Hărman (jud. Braşov), investiţia ridicându-se la circa 60.000 de euro pe hectar.

„Pe lângă faptul că am stu­diat piaţa, am fost fermecaţi de gustul unor afine dintr-o planta­ţie locală. Am căutat ace­leaşi so­iuri şi am avut încredere  că vor fi apreciate şi de viitorii noş­tri clienţi. Soţul meu nu gustase afine de cultură până în 2016, iar acum a devenit un îm­pătimit al lor. Între timp a deve­nit ingi­ner horticol, a absolvit faculta­tea de horticultură la USAMV Bucureşti“, a povestit Raluca Oancea în cadrul emi­siu­nii ZF Agropower. Anul acesta este practic primul an de recoltă pentru Afinero, iar afinele din Hărman sunt distribuite atât în zona Braşovului, cât şi într-o locaţie fixă din Bucureşti, dar şi prin curier în toată ţara.

„Noi anul acesta suntem în primul an de rod. Ne-am promovat în special pe reţelele sociale şi se pare că este un motor puternic. Este un an al învăţării pentru noi şi mai ales al validării produselor noastre“, mai spune antreprenoarea, care adaugă că a observat că există cerere tot mai mare pentru fructe de pădure, fapt ce le dă încredere să meargă mai departe şi să plănuiască noi investiţii.

„Avem în plan să ne extindem până la 4 hectare pe terenul nostru aflat în comuna Hărman, lângă Braşov. Cred că aceasta este suprafaţa maximă care poate fi administrată în regim familial şi nu plănuim să devenim o corporaţie ci mai degrabă să consacrăm unicitatea soiurilor de afine de cultură pe care le avem“, a precizat Raluca Oancea. Ea explică faptul că au decis să facă investiţia în regim intensiv containerizat pentru a controla cât mai bine proprietăţile solului .

„ În cazul culturii de afine, trebuie să avem un sol cu PH acid. Practic, fiecare plantă a primit chiveciul ei cu turbă acidă, perlit horticol, rumejuş de la conifere şi piatră pentru drenaj. Asta ne ajută să controlăm foarte bine indicii variabili de fertilitate şi să limităm fertirigare excesivă a solului. La acest regim, investiţia noastră s-a ridicat la 60.000 de euro pe hectar“, a explicat ea. Raluca Oancea adaugă faptul că investiţia a fost făcută din surse proprii şi credite bancare. Ea subliniază faptul că în agricultură profiturile nu se pot face peste noapte şi că ţinta Afinero este de a avea un produs diferit.

„Atu-ul nostru este că vrem să ajungem pe masa consumatorilor în mai puţin de 24 de ore de la recoltare. Iar noi încercăm să explicăm de ce avem un produs diferit şi de ce să-l aleagă consumatorii. (...) Cultura de afin poate fi profitabilă, însă prospeţimea este un criteriu de bază şi trebuie depuse eforturi de promovare şi marketing“.

Afinero a plantat trei soiuri de afin. Primul soi este Duke, care este un soi timpuriu, foarte productiv şi puţin pretenţios la condiţii extreme de temperatură, este rezistent la îngheţuri târzii de primăvară ceea ce este foarte bine pentru zona în care se află Afinero, după cum explică antreprenoarea. De asemenea, Afinero are afine din soiul Blueray, un soi cu maturate târzie pe care îl recoltăm chiar în această perioadă şi este rezistent.

„Vedeta noastră , un soi cu o perioadă de coacere medie şi îndelungată care se numeşte Coville, un soi în jurul căruia se ţese povestea afinului de cultură din ţara noastră“.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny