ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Anamaria German a pus în urmă cu opt ani bazele afacerii Lavandă din Dumbrava în judeţul Mureş şi acum se gândeşte să investească într-o agropensiune

02.05.2022, 00:05 Autor: Florentina Niţu

Anamaria German, antre­prenoarea care a investit în urmă cu opt ani 1.000 de euro într-o cultură de lavandă în localitatea Dumbrava din judeţul Mureş, ce se întinde pe o suprafaţă de 3.000 mp, acum se gândeşte să construiască o agropensiune, pentru care vrea să acceseze fonduri europene.

„Am vrut să fac o agropensiune în urmă cu cinci ani şi când am terminat pro­iectul pe care voiam să-l depunem pentru a atrage fonduri europene a fost prima toamnă în care nu se mai acordau pentru asta. Nu am exclus ideea de a face o agropensiune şi în viitor o să reiau acest proiect“, a spus Anamaria German, fonda­toarea Lavandă din Dumbrava. O opţiune pentru ea ar fi noile fonduri europene prin Planul Naţional Strategic 2023-2027.  În prezent, ea spune că se ocupă de dezvoltarea de produse, având 16 acum în portofoliu, şi punerea lor pe piaţă. „Ultimul produs pe care l-am dezvoltat a fost un ulei de corp foarte hidratant, care pornit de la nevoia mea, că aveam piele uscată.“

Primele produse realizate de antreprenoare au fost uleiul esenţial de lavandă şi apa de lavandă, iar apoi au urmat săculeţii de lavandă şi sarea de lavandă. Numărul produselor a crescut şi pentru că românii au început să caute produse artizanale, ceea ce a încurajat mici producători să se focuseze pe dezvoltare, potrivit antre­prenoarei.

„De obicei, clienţii caută diversitate. Comenzile le iau pe Facebook sau pe Instagram, pentru că nu am un site, căci la nivelul la care lucrăm nu avem un număr foarte mare de comenzi încât să nu facem faţă şi, în plus, îmi doresc să creez o legătură cu clientul, pe care un site nu o va putea crea“, a menţionat German.

Ea mai spune că are şi clienţi din afara ţării, dar încă nu a găsit o soluţie pentru livrare, pentru că majoritatea firmelor de curierat îi impun un număr de comenzi şi de multe ori transportul depăşeşte valoarea coletului. „Am găsit o metodă prin care clienţii comandă, plătesc, iar eu le trimit coletul acasă la rude şi când vin ei acasă îl iau“, a completat ea.

„Este nevoie de foarte multă muncă şi foarte multă seriozitate şi eu după 8 ani încă nu pot vorbi de un profit în cifre, pentru că banii din vânzări mereu îi reinvestesc în ingrediente noi, dezvoltare de produse noi sau în recipiente. Încă sunt la nivelul în care mă dezvolt şi rulez banii“, a precizat fondatoarea Lavandă din Dumbrava.

Anamaria German recunoaşte că în acest business a ajutat-o faptul că a crescut la sat şi a ştiut  ce înseamnă să lucreze pământul şi să aibă grijă de o plantă, dar precizează că a fost străină de cum ar trebui să valorifice planta. „Dacă ai voinţă, înveţi şi te pregăteşti, ţi se deschid ferestre şi uşi.“

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny