Andrei Cocoloş, administratorul companiei Agro Evo Coco, care produce legume în solarii întinse pe 5.000 mp şi 1 ha în câmp, în satul Cilieni din Valea Oltului, îşi propune să intre pe piaţa supermarketurilor.
El vrea să ducă roşiile, ardeiul, salata şi vinetele din fermă către marile magazine începând din 2025.
„Acum vând către mai mulţi comercianţi, iar de la anul vreau să lucrez cu un lanţ de supermarketuri. Negociez anumite condiţii pe care le am. (...) La anul vreau să schimb şi structura culturilor, aş vrea să fac cultura a doua din solarii de ardei gras Bianca şi aş renunţa la al doilea ciclu de tomate, chiar dacă au un preţ bun. E multă muncă şi nu rentează“, a spus Andrei Cocoloş, administratorul companiei Agro Evo Coco, în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania.
În ceea ce priveşte preţurile, el a menţionat că acum de la fermă roşiile pleacă cu 6 lei/kg, iar roşiile roz, creţe, pleacă cu 7 lei/kg, dar „dacă trag linie acum, îmi acoperă doar investiţia şi puţin din munca mea fizică. Faţă de anul trecut preţul s-a majorat cu
15-20%, însă investiţiile sunt destul de mari şi cresc de la an la an“.
Astfel, se va orienta către cultura de ardei, pentru că, a precizat legumicultorul, dacă vrei să rămâi pe piaţă, trebuie să investeşti în eficienţă, ca să fii mai profitabil.
Mai mult, anul acesta, temperaturile ridicate i-au afectat a doua cultură de roşii, care nu a legat corespunzător şi a avut o producţie la jumătate faţă de anul trecut.
„Acum am o cultură de tomate în solarii, plantată în iulie, dar ciclul al doilea nu a legat şi sunt nevoit le scot şi să pun castraveţi sau salată. Producţia este la jumătate la faţă de anul trecut. Abia scoatem 2-2,5 kg pe plantă“, a afirmat Andrei Cocoloş.
El a completat că 2024 a fost un an foarte greu la nivelul bazinului legumicol din Valea Oltului din cauza temperaturilor ridicate. Chiar dacă a încercat să cultive hibrizi rezistenţi la căldură, boli, viroze ori dăunători şi chiar dacă irigă întreaga suprafaţă a fermei (5.000 mp de solarii şi 1 hectar în câmp) anul acesta a fost dificil.
„Acum 14-15 ani au fost tot aşa călduri foarte mari şi nu au legat plantele, dar până în anii trecuţi făceam trei culturi pe aceeaşi suprafaţă, în acelaşi an“, a subliniat Andrei Cocoloş, care a evidenţiat cât de mult au influenţat schimbările climatice legumicultura.
România produce doar 4% din legume în spaţii protejate, în sere şi solarii, care pot fi umbrite, iar cea mai mare parte se află în câmp, acolo unde temperatura resimţită a ajuns şi la 50°C în unele zile din acest an şi a afectat puternic plantele.
Compania Agro Evo Coco a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de 250.000 de lei, uşor mai mare decât în 2022, conform datelor publice. Profitul realizat a fost de 9.000 de lei.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE