ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Andrei Pascu, cooperativa agricolă Rodagria: „Vrem să deschidem câteva magazine pentru produsele noastre şi nu numai în zon. ele metropolitane. Am deschis deja un magazin la fermă“

17.10.2022, 00:06 Autor: Florentina Niţu

Cooperativa agricolă Rodagria din localitatea Ogoru, judeţul Călăraşi, care produce cireşe, căpşune, zmeură, afine şi mure, cât şi dulceaţă şi sucuri din aceste fructe, îşi propune să intre pe zona de retail, înfiinţându-şi propria reţea de magazine, potrivit lui Andrei Pascu, unul dintre membrii fondatori ai acesteia. Până în prezent, fermierii vindeau la nivel naţional, exclusiv în supermar­keturi.

„Vrem să deschidem câ­teva magazine pentru pro­dusele noastre şi nu numai în zonele metropolitane. Am deschis deja un magazin la fermă“, a spus Andrei Pascu în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania. El nu a oferit cifre privind valoarea investiţiei sau numărul de magazine ce sunt planificate pentru a fi deschise, însă a subliniat că şi-ar dori ca producători locali de fructe să se reunească sub acelaşi nume, asigurându-le astfel acces larg pe piaţa naţională şi inter­naţională.

Cooperativa a fost înfiin­ţată în iunie 2017 de cinci asociaţi, dar activitatea fermie­rilor în domeniul agriculturii a început încă din 2010.

Până la începutul pande­miei de COVID-19, practic în zece ani, investiţiile totale în cooperativa din Ogoru au fost de peste 10 milioane de euro, ajungând la o suprafaţă de 100 de hectare, din care peste 20 de hectare cu cireşe, căpşune, mure şi zmeură. Proiectele de investiţii însă nu s-au oprit.

„Avem o linie de sucuri, o linie de uscare de fructe şi o linie de îngheţată şi ne concentrăm pe această nişă, extinderea în procesare o facem în direcţia fructelor de pădure“, a precizat Andrei Pascu.

De asemenea, el spune că există planuri de investiţii şi pentru a dezvolta cultura de cereale. „Investim într-un sistem de irigaţii pentru cultura mare. Facem o analiză a ceea ce este în piaţă, să vedem ce este mai potrivit pentru noi.

„Să cultivi cereale fără irigaţii de acum încolo, având în vedere condiţiile de climă care se schimbă extrem, este riscant, pentru că nu poţi aştepta mereu să plouă“, a subliniat reprezentantul Rodagria. Cooperativa cultivă porumb bio pe care îl exportă.

Pentru culturile de fructe de pădure, compania are implementat un sistem de irigaţii prin picurare. „Pentru sistemul de irigaţii pentru fructele de pădure am investit parţial noi şi parţial au fost fonduri europene şi a mers foarte bine totul. Pentru cultura mare am luat în considerare fondurile proprii. Ca să continui să extinzi, pui proprii bani în mişcare“, a mai spus Andrei Pascu.

În 2021, cooperativa agricolă Rodagria a avut o cifră de afaceri de 1,4 milioane de lei şi un profit net de 400.000 de lei, arată datele publice.

 

 

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny