ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Avertismentul Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România: Importurile de carne sunt de patru ori şi jumătate mai mari decât exporturile. „Ne-a îngenuncheat pesta porcină”

21.07.2021, 21:20 Autor: Florentina Niţu

„La carnea de pasăre ne asigurăm peste 90% din consum, problema este carnea de porc şi s-a ajuns la această situaţie din cauza lipsei de management în situaţii critice“.

Importurile de carne au ajuns în 2020 la 911 mil. euro, peste 65% fiind carnea de porc, în timp ce expor­turile sunt de 200 mil. euro, rulaj asigurat însă de marii pro­du­că­tori de carne de pa­săre Aaylex (CocoRico), Transavia şi Agricola Bacău. 

„La carnea de pasăre ne asigurăm peste 90% din consum, pro­blema este carnea de porc şi s-a ajuns la această situaţie din cauza lipsei de manage­ment în situaţii critice. Pe noi ne-au înge­nun­cheat pesta porcină clasică şi pesta por­cină afri­ca­nă, boala secolului. Am pierdut 30-40% din efectivele de matcă, ceea ce a dus la o pier­dere de 1 milion de porci anual. Nu­mai în anul în curs au dispărut efectivele de matcă din 8-9 ferme mari, comerciale“, a spus Ioan Ladoşi, preşedinte al Asociaţiei Pro­du­cătorilor de Carne de Porc din Româ­nia, în cadrul emisiunii ZF Agropo­wer, un proiect susţinut de Banca Transil­vania şi Profi.

Anul trecut, România a importat 280.000 de tone de carne de porc, pentru care a plătit aproape 600 mil. euro, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică. Importurile totale de carne au fost de 911 mil. euro, iar carnea de porc a reprezentat 65% din total. „România este «blocată» la export din cauza pestei porcine africane. Aducem car­ne de porc din spaţiul comunitar, ca in­dustria să poată procesa, dar nu putem să exportăm. Cred că o să ajungem în situaţia Spaniei, să avem zeci de ani pestă, pentru că nu am început să facem nimic concret pen­tru a o eradica. Se stinge un focar într-o par­te a ţării şi este descoperit altul în altă parte a ţării“, spune Dana Tănase, director exe­cu­tiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC). 

România a creat un Plan de măsuri de urgenţă pentru supravegherea, prevenirea şi controlul pestei porcine africane în Ro­mâ­nia, însă el nu este pus în aplicare.

Astfel, din producţia de carne de porc se asi­gură în prezent până în 30% din con­sum, faţă de 65% din consum, procente rea­lizate în urmă cu patru ani, înainte să apară pesta porcină în România. Acest virus a dus la uciderea a peste 740.000 de porci şi circa 1 miliard de euro a fost cheltuit pentru despăgubirea crescătorilor afectaţi de virus.

În 2016, înainte să apară pesta porcină africană în România, cel mai mare exportator de carne era Smithfield Prod, liderul pieţei cărnii de porc la nivel naţional, o companie care aparţine grupului cu acţionariat chinez WH Group, şi care la acel moment creştea peste un milion de porci. Anul trecut, cel mai mare exportator a fost grupul de firme Aaylex, deţinut majoritar de antreprenorul Bogdan Stanca, unul dintre cei mai mari jucători din industria cărnii de pasăre, care are în portofoliu brandul Cocorico. Grupul are în prezent un număr total de peste 2.000 angajaţi şi a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri consolidată de peste 651 milioane de lei.

Dana Tănase spune că din producţia de carne de pasăre, România exportă 96%, iar ca volum a însemnat 83.000 de tone în 2020, în creştere cu 1,65% faţă de anul precedent. „Se aduc cantităţi foarte mici de carne de pasăre din import, problema e la carnea de porc, pentru că majoritatea procesatorilor români folosesc carne de porc sau amestec de carne de porc şi vită“, a explicat ea.

În topul celor mai mari 20 de exportatori de carne, jumătate exportă carne de pasăre, potrivit datelor de la INS. Cei mai mari trei exportatori sunt Aaylex, Transavia, Safir, Maria Trading şi Agricola International. În top nu este niciun producător de carne de porc.

În 2020, România a avut un efectiv de peste 70 de milioane de păsări, un şeptel de ovine şi caprine de 12 milioane de capete, situându-ne pe locul al doilea în UE, un şeptel de bovine de 1,9 milioane de capete şi un şeptel de porcine de 3,7 milioane de capete, potrivit datelor de la Institutul Naţional de statistică.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny