ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Benedek Kovacs, Cooperativa agricolă Drumul Cartofului: „Suntem prea mici să facem chipsuri, dar ne gândim să prelucrăm cartofii de calibru mic. Avem voinţă, dar încă n-avem bani“

23.03.2022, 18:05 Autor: Florentina Niţu

Cooperativa agricolă Drumul Cartofului din judeţul Covasna, formată din patru companii care produc câteva tone de legume anual, din care cea mai mare parte cartofi, îşi doreşte să treacă de la producţie la prelucrare, însă are nevoie de finanţare, a spus Benedek Kovacs, preşedintele cooperativei agricole Drumul Cartofului, în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Profi.

„Suntem prea mici să facem chipsuri, dar ne gândim să prelucrăm cartofii de calibru mic. Avem voinţă, dar încă n-avem bani“, a afirmat Benedek Kovacs. Covasna este al doilea judeţ din România, după Suceava, în ceea ce priveşte producţiile bune de cartofi, arată datele de la INS.

Cooperativa agricolă Drumul Cartofului a accesat deja fonduri europene pentru ambalarea produselor, ca să le ducă în supermarketuri şi pentru a-şi achiziţiona utilaje agricole, care să faciliteze munca membrilor cooperatori.

„Am făcut cooperativa gândindu-ne că vom valorifica mai bine producţia şi că o să ajungem pe rafturile super­marketurilor, căci singuri nu puteam să facem faţă cerin­ţelor, pentru că suntem prea mici“, a explicat Benedek Kovacs.

„Încă nu am reuşit să ajungem nici împreună, pentru că mai avem de lucrat la ambalare şi depozitare în condiţii optime.“

Mai mult, el susţine că importurile de cartofi influenţează preţul acestora la raft şi este greu pentru mici producători să accepte preţul oferit de marii retaileri, în condiţiile în care costurile de producţie au crescut semnificativ. Numai în cazul îngrăşămintelor preţurile au ajuns de la 900 lei/tonă la 4.000 lei/tonă în doar un an. „Pe rafturile supermarketuri sunt preţuri duble sau triple faţă de cât primim noi de la supermarketuri.“

Anul trecut, cooperativa a exportat o parte din producţie către Ucraina şi Republica Moldova, care ofereau preţuri mai bune, dar în contextul războiului actual din Ucraina desfacerea în aceste pieţe are de suferit. „Noi trimiteam 60% din producţie în cele două ţări, circa 400 de tone.“

În 2020, ultimul an pentru care există date disponibile, cooperativa agricolă Drumul Cartofului a avut o cifră de afaceri de 650.000 de lei, din care puţin peste 400.000 de lei a fost profitul net, arată datele de la Ministerul de Finanţe. Aceasta a fost înfiinţată în 2018, an în care au apărut 280 de cooperative noi. În prezent sunt circa 4.000 de cooperative agricole în România, potrivit datelor Confidas.ro, platformă de analiză financiară a companiilor.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny