ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Compania Mistreţul Alb din Giurgiu a început să producă suc de gutui

01.12.2021, 00:05 Autor: Florentina Niţu

„Procesarea este esenţială, pentru că prelungeşte durata de viaţă a fructelor“.

Gabriel NiŢu, un fermier care lucrează 100 de hectare în judeţul Giurgiu şi are o plantaţie de gutui şi aluni care se întinde pe o suprafaţă de peste 12 hectare, a făcut pasul spre procesare şi a realizat suc de gutui, pe care urmează să îl pună pe piaţă. Compania Mistreţul Alb, pe care o reprezintă, mai are în curs de dez­vol­tare şi alte produse procesate din gutui, însă vor fi gata începând cu anul 2022.

„Cu primele fructe cu care am ieşit pe piaţă anul acesta am mers către clienţii finali şi către mici băcănii şi au fost încântaţi. Acum, aşteptăm reacţiile pentru sucul de gutui, pe care l-am procesat în judeţul Olt, deoarece unitatea noastră de procesare nu este încă gata. Procesarea este esenţială, pentru că prelungeşte durata de viaţă a fructelor“, a spus Gabriel Niţu în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Profi. În 2020, a înfiinţat o firmă nouă cu cod CAEN de prelucrarea fructelor şi legumelor, care se numeşte Qubio Cert.

Anul acesta compania a avut o producţie de câteva tone de gutui, dar în trei ani se aşteaptă la o producţie medie anuală de 200 de tone de fructe, iar atunci procesarea va fi necesară, a susţinut Gabriel Niţu. „Avem în analize şi teste şi reţete pentru alte produse (în afară de suc de gutui – n. red.).

De exemplu, am făcut un piure de gutui, iar ţinta sunt copiii, pentru că le crează poftă de mâncare“, a întărit el.

Gabriel Niţu a plantat în primăvara anului 2018 gutui pe o suprafaţă de 7 hectare, iar aluni în primăvara anului 2019 pe 5,5 hectare, terenul fiind în proprietate. Investiţia s-a ridicat la 3 milioane de lei şi a fost co-finanţată din fonduri europene, după cum povestea anterior antreprenorul. Acesta a mai spus că pentru o plantaţie pomicolă costurile variază în funcţie de plante, tip de irigaţii etc, dar, în medie, se ridică la 8.000 – 9.000 euro/hectar.

Pentru pomicultură, cererea de accesare a fondurilor europene a fost foarte mare şi conform datelor oferite anterior de specialişti din domeniu, peste 100 de proiecte au rămas fără finanţare în exerciţiul financiar 2014 – 2020. Cele două culturi ale lui Niţu sunt lucrate în sistem ecologic, trend care a avut şi el o mare solicitare în fostul exerciţiu financiar, în contextul în care clienţii îşi doresc produse curate şi sănătoase.

„Decizia de a cultiva în sistem ecologic a fost bună şi a fost o decizie luată în timp. În 2016 am debutat, atunci am testat, iar primele roade le-am avut în acest an. Am ales gutuia, pentru că este mai puţin cunoscută în plantaţiile pomicole din România şi ne-am bazat pe faptul că nu există plantaţii comerciale pe suprafeţe mari în România, pentru că e mai greu de realizat din cauza bolilor“, a menţionat Gabriel Niţu.

Anul trecut, în România erau circa 400 de companii cu cod CAEN de cultivarea fructelor sămânţoase şi sâmburoase, cum este gutuia, iar acestea au realizat o cifră de afaceri totală de 222 de milioane de lei, cu un număr de 750 de angajaţi, arată datele de la Registrul Comerţului.

În ceea ce priveşte plantaţie de alun, antreprenorul spune că se dezvoltă bine şi în 2-3 ani va avea primele fructe. Cu toate acestea, el menţionează că luând pulsul pieţei pentru gutuile ecologice, oamenii sunt interesaţi, dar „dacă ne uităm în magazine la rafturile cu produsele ecologice, nu se înghesuie lumea, deşi uneori produsele au preţuri similare. Cred că se va schimba percepţia clienţilor în viitor“.

Compania Mistreţul Alb a avut o cifră de afaceri de 630.000 de lei, în creştere cu 50% faţă de anul precedent şi un profit net de 375.000 de lei, de cinci ori mai mare decât în anul precedent, având un număr mediu de 3 angajaţi, arată datele de la Ministerul de Finanţe.

Firma Mistreţul Alb exploatează aproximativ 100 de hectare de teren arabil în judeţul Giurgiu, comuna Izvoarele, unele în proprietate, altele în arendă. Suprafaţa este cultivată cu grâu, floarea-soarelui, porumb, rapiţă şi lucernă.

Antreprenorul mai este implicat şi în businessurile Act Proiect Team (acţionar – 90%), cu activităţi de contabilitate şi audit financiar şi consultanţă în domeniul fiscal, şi Samecon (acţionar – 90%), companie de servicii de pregătire a terenurilor agricole, conform Confidas.ro, platformă ce analizează riscul financiar al companiilor.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny