ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Constantin Damov, preşedintele Coaliţiei pentru Economie Circulară: „Vom avea de-a face cu o inflaţie care va duce până la urmă la eliminarea de companii şi de produse dacă nu abordăm modelul circular de business“

27.06.2022, 00:05 Autor: Florentina Niţu

Agricultura este extrem de importantă în următoarea perioadă, iar fermierul român va deveni centrul unui cerc de economie circulară, acela în care hrana trebuie produsă la distanţă mică de consumator, cu amprentă de carbon minimă şi cu consum de apă redus. Altfel, lipsa unui model de business circular va duce la eliminarea de companii şi de produse din piaţă, consideră Constantin Damov, preşedin­tele Coaliţiei pentru Economie Circulară şi preşedinte al Green Group.

„Ar trebui să vorbim de o educaţie realistă. Cu toţii am trăit cu senzaţia că avem o planetă cu resurse nelimitate şi iată că perioadele de criză ne arată că este foarte greu ca pe piaţa resurselor să se ajungă la egalizarea cererii cu oferta. Vom avea de-a face cu o inflaţie care va duce până la urmă la eliminarea de companii şi de produse dacă nu abordăm mo­delul circular de business“, a spus Constantin Damov în ca­drul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania.

În ceea ce priveşte agrobusi­nessul, el crede că tre­buie reevaluate toate me­todele de creştere a animalelor şi de exploatare a pământului, pe care astăzi se fac lucrări inten­sive ce duc la degradarea mul­tora dintre terenuri.

„Va trebui să fim educaţi sustenabil de la început. (...) Inflaţia generată de lipsa de resurse poate omorî orice marjă de profit. Este o lecţie pe care am învăţat-o în ultimii doi ani şi dacă nu ne schimbăm radical modelul economic, vom avea mult de suferit. O ţară săracă nu este o ţară fără resurse, ci o ţară care nu ştie să le gestioneze“, a precizat Damov.

România este unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de cereale din UE, astfel că la producţia primară, vegetală, stă bine. Însă, zootehnia este în declin, iar investiţiile în procesare sunt „subţiri“ faţă de potenţial. Astfel, deşi integrarea este calea pe care şi-o doreşte UE, cele mai multe afaceri din România din domeniul de profil preferă specializarea.

Constantin Damov crede că pentru a se îmbunătăţii lucrurile şi pentru ca economie circulară să nu mai fie doar concept despre care se discută, dar încă nu este înţeles exact, ar trebui schimbat modelul educaţional, ceea ce se întâmplă (ASE a făcut un masterat care pregăteşte experţi în dezvoltare durabilă), dar ar mai trebui schimbate şi modelul economic şi cel legislativ.

„Peste toate acestea trebuie să fie o acceptabilitate socială, care va veni în momentul în care fiecare membru al societăţii a primit o educaţie corespunzătoare. Este vorba de o schimbare radicală. Dacă la revoluţia industrială ne-a învăţat că putem produce mult şi ieftin, acum vorbim despre o revoluţie prin care să putem să producem permanent din aceleaşi resurse“, a explicat Constantin Damov.

Preşedintele Coaliţiei pentru Economie circulară afirmă că în economia reală este nevoie de tineri pregătiţi, care să înţeleagă şi să poată implementa obiectivele de dezvoltare durabilă. „Noi primim 200-300 de studenţi pe an în visită la parcul nostru de reciclare, unde avem o industrie întinsă pe 40 de hectare şi unde pot vedea etapele circuitului unui produs de la ambalare la împachetarea poduselor alimentare şi până la pregătirea ambalajelor pentru un nou ciclu. Este o educaţie practică ce nu mai poate lipsi din educaţia noastră primară“, a întărit Damov.

Green Group este un grup de firme activ în sectorul reciclării şi care are drept actionar majoritar fondul de investiţii Abris Capital Partners.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny