ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Cosmin Măglaş, CEO şi fondator, compania de consultanţă Atragem Finanţare: „Românii din Diaspora care vor să se întoarcă acasă îşi doresc să facă agroturism, să organizeze tururi sau excursii pentru cei din străinătate“

28.11.2022, 00:06 Autor: Florentina Niţu

O parte din românii care au adunat bani din munca peste hotare îşi doresc să se întoarcă în România şi să investească în agroturism. Ei îşi propun să atragă turiştii străinii cu gastro­nomia şi tradiţia românească, astfel ca aceştia să-i plătească pentru serviciile prestate „acasă“, dar provocarea cea mare în implementarea acestui tip de business este infra­structura naţională nepotrivită, a spus Cosmin Măglaş, CEO şi fondator al companiei de consultanţă Atragem Finan­ţare, în cadrul emisiunii ZF Agropower, susţinută de Banca Transilvania şi Penny.

„Românii din Diaspora care vor să se întoarcă acasă îşi doresc să facă agroturism, să organizeze tururi sau excursii pentru cei din străinătate, ca străinii să guste preparatele noastre şi să doarmă în casele noastre tradiţionale. Problema cu implementarea acestui tip de business este faptul că nu avem o infrastructură po­trivită“, a afirmat Cosmin Măglaş. Spre exemplu, el spune că accesul din aeroportul din Satu Mare sau din Cluj-Napoca până la o locaţie din Maramureş poate fi şi de 4 ore, iar străinii nu au timp de pierdut pe drum, iar spre destinaţie nu sunt puncte turistice promovate.

Astfel, el crede că autorităţile publice împreună cu investitorii, cei care doresc să facă agroturism în România, ar trebui să pună umărul la dezvoltarea serviciilor în zona limitrofă.

„Valea Arieşului (se află în Transilvania şi se întinde pe o lungime de 164 de km, traversând judeţele Alba şi Cluj – n. red.) este o zonă foarte bine dezvoltată din punct de vedere a turismului de weekend, dar este extrem de prost dezvoltată din punct de vedere al turismului extern. De ce? Pentru că accesul la locaţii se face greu, din cauza lipsei infrastructurii României, însă nici nu vedem asociaţii ale prestatorilor de servicii, care să preia efectiv turiştii din aeroportul din Cluj-Napoca şi să creeze circuite până la locaţie. Turistul nu vine doar pentru Peştera Scărişoara (adăposteşte cel mai mare gheţar subteran din România şi e situată în judeţul Alba – n. red.), a cărei vizită durează trei ore, ci vine pentru mai multe zile, iar pentru circuite zonale pensiunile trebuie să se unească dacă îşi doresc să atragă turişti“, a menţionat Cosmin Măglaş.

Totodată, spune Măglaş, Băile Termale Acâş, din judeţul Satu Mare, sunt foarte puţin dezvoltate, „lăsate în paragină“, iar ca aceste locuri să fie dezvoltate este nevoie de investitori privaţi, dar pentru asta era nevoie de milioane de euro. Băile Acâş au fost descoperite cu sute de ani în urmă şI dispun de două bazine în aer liber, precum şi de văni pentru tratamente cu apă termală.

„Avem aproximativ 40.000 de locuri de cazare în agroturism, însă foarte puţine locuri au un nivel ridicat de atractivitate. Sunt multe atractive doar pentru o excursie de o zi, dar dacă vreau să am activităţi de 3 zile, trebuie să parcurg câteva sute de kilometri. Avem GAL-rui (Grupuri de Acţiune Locală - n. red.), UE ne-a pus cuţitul şi pâinea în mână, dar nu ne poate învăţa să o tăiem, ci trebuie să învăţăm singuri. Acestea sunt acum inutile, pentru că nu avem o strategie locală, o strategie regională sau una naţională, astfel încât să ridice potenţialul zonei. Comunele nu conlucrează prin aceste GAL-uri. Trebuie să ne unim şi să activăm aceste asociaţii în mod real, astfel încât să creăm oportunităţi de dezvoltare a zonelor limitrofe fiecărei locaţii de agroturism în parte. Plus că există finanţări europene“, a precizat Măglaş.

El consideră că agroturismul este o şansă extraordinară pentru România şi sunt fonduri europene pentru dezvoltare. El crede că cele 40.000 de locuri de cazare din România unt foarte puţine, în condiţiile în care agroturismul la nivel european are 370-400 de milioane de vizitatori unici anual.

„Avem nevoie de cel puţin dublarea acestor capacităţi de cazare, dar dezvoltarea trebuie făcută pe baza unei strategii, ca să avem sate turistice, cum este Viscri, de exemplu. Mai mult, în acest moment, la preţuri de Austria şi Germania, România oferă calitate de Turcia. Pensiunile sunt înghesuite şi nu avem locuri de parcare. (...) Ca turiştii să vină şi să revină la noi avem nevoie de mâncare proaspătă, de curaţenie şi spaţii corect compartimentate“, a mai spus Măglaş.

De asemenea, el a afirmat că sunt foarte puţine pensiuni agroturistice care oferă servicii sigure pentru copii. „În general, la noi se foloseşte mult beton în construcţii şi se fac fundaţii înalte. Eu, ca turist, îmi doresc ca copilul meu, dacă are până în 3 ani, să nu fie supus niciunui risc de lovire şi să fie locuri de joacă, piscină şi servicii de asistenţă la agropensiuni.“

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny