♦ România, cu peste 10 milioane de ovine, este al doilea mare crescător din Uniunea Europeană, după Spania (13,6 milioane în 2023), dar nu este şi un mare consumator de carne de miel.
Cheltuielile pentru creşterea unui miel aproape s-au dublat faţă de anul trecut, însă preţul de vânzare a scăzut cu 30%, ajungând la 16-17 lei/kg în viu, iar fermierii se tem că ar putea coborî chiar la 12-13 lei/kg, din cauza celor două boli care afectează acum sectorul: pesta micilor rumegătoare şi febra aftoasă.
România, cu peste 10 milioane de ovine, este al doilea mare crescător din Uniunea Europeană, după Spania (13,6 milioane în 2023), dar nu este şi un mare consumator de carne de miel. Circa 3-4 milioane de miei sunt sacrificaţi anual de Paşte pentru consum intern şi export – însă în 2025, exportul către Europa a fost oprit. Italia, una dintre principalele pieţe, nu mai primeşte miei din România. Ungaria, prin raportarea unor focare de febră aftoasă, a contribuit la suspendarea comerţului intracomunitar.
În afara Paştelui, România nu consumă carne de oaie şi nici nu mai exportă în UE, trimiţând animale vii doar către ţări precum Iordania sau Arabia Saudită. Astfel, situaţia actuală pune o presiune financiară mare pe crescători, care se tem că oieritul riscă să ajungă în colaps, exact ca sectorul de creştere a porcilor, unde de opt ani pesta porcină africană face ravagii şi a blocat exporturile de carne din România.
„Preţul a ajuns la un nivel foarte mic. Anul trecut, preţul era de 23-24 lei/kg viu, iar acum este între 16 şi 17 lei. Totul s-a scumpit, iar lucerna a crescut de două ori. Un balot de lucernă, care anul trecut costa 150 lei, acum este 300 lei. Astfel, cheltuielile s-au dublat, iar acum primim cu 30% mai puţini bani, dacă vindem. În prezent, nici nu mai caută nimeni, pentru că exportul către Europa s-a oprit. Acum mai rămân doar arabii, dar italienii erau clienţii noştri. Anul trecut am vândut către Italia, iar acum catolicii au Paştele în aceeaşi perioadă cu noi, ortodocşii, dar nu mai putem exporta. Aşa că, încet-încet, ajungem la faliment“, a spus András Incze, membru în Cooperativa Agricolă de Ovine Tekse din judeţul Covasna.
El a fost prezent la emisiunea ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny, şi este reprezentantul celei de-a cincea generaţii din familie care se ocupă cu oieritul. În fermă are aproximativ 2.000 de oi, dar crede că acum oieritul a ajuns acum în pragul falimentului, din cauza birocraţiei şi a bolilor.
Gheorghe Ciulin, administrator, Ciulin Gheorghe Ion Întreprindere Individuală: Ceea ce trebuie să înţeleagă comercianţii din sectorul ovin este că, dacă vor dispărea crescătorii, vor dispărea şi ei.
Gheorghe Ciulin, administrator, Ciulin Gheorghe Ion Întreprindere Individuală: Ceea ce trebuie să înţeleagă comercianţii din sectorul ovin este că, dacă vor dispărea crescătorii, vor dispărea şi ei.
„La miel, preţul nu este în regulă. Şi ceea ce trebuie să înţeleagă comercianţii din sectorul ovin este că, dacă vor dispărea crescătorii, vor dispărea şi ei, pentru că în ritmul acesta nu mai poate continua aşa. Este greu să cobori preţul de la 20, 22, 23 lei la 16 şi, ulterior, să-l aduci între 12 şi 14 lei. Nu au cum“, a spus Gheorghe Ciulin, administrator, Ciulin Gheorghe Ion Întreprindere Individuală, prezent în cadrul aceleaşi emisiuni.
Acesta a menţionat că oamenii sunt disperaţi, nu mai pot să meargă mai departe, pentru că unii nu şi-au primit banii pe miei din 2024 şi acum li se cere să vândă pentru 2025.
„Oamenii nu-şi permit să nu vândă miei, stau cu speranţa că vor primi banii, dar trebuie respectat termenul. Dacă nu se respectă termenul, e o problemă. Noi nu ne confruntăm doar cu problema bolii (pesta micilor rumegătoare – n. red.), nu ne confruntăm doar cu problema că au închis comerţul intracomunitar, nu ne confruntăm doar cu problema preţului, ne confruntăm şi cu problema plăţii. Trebuie să se facă plata pe loc sau în termen de două săptămâni, dar nu mai târziu de 30 de zile, şi acest termen trebuie respectat. Dacă nu se respectă, atunci trebuie luate măsuri drastice“, a întărit el.
Adorján Dancs, administrator al Lamero Prod: Anul trecut am vândut direct la abator cu 19 lei/kg plus TVA şi a fost un preţ cu care am fost mulţumiţi. Lumea zice că se putea şi cu 21 lei/kg, dar trebuie să fim puţin realişti: un kilogram de carne poţi să-l produci cu 6 kg de furaje, dacă le faci tu.
Adorján Dancs, administrator al Lamero Prod, care are o fermă de 700 de ovine de reproducere, a menţionat că se focusează mai mult pe vânzarea laptelui sau spre îngăşarea berbecilor până la 40-45 kg, decât pe vânzarea mieilor de 20-25 kg ieftin de Paşti.
„Anul trecut am vândut direct la abator cu 19 lei/kg plus TVA şi a fost un preţ cu care am fost mulţumiţi. Lumea zice că se putea şi cu 21 lei/kg, dar trebuie să fim puţin realişti: un kilogram de carne poţi să-l produci cu 6 kg de furaje, dacă le faci tu“, a subliniat el.
În martie 2025, exportul de ovine din România către Uniunea Europeană a fost suspendat din cauza apariţiei unui focar de pesta micilor rumegătoare (PMR) la ovinele provenite din România şi ajunse în Austria. Apoi în Ungaria, tot în luna martie a acestui an, au fost confirmate focare de febră aftoasă în anumite regiuni, ceea ce a determinat autorităţile române să interzică importul de animale vii şi produse de origine animală din Ungaria pentru a preveni răspândirea bolii. Astfel, Austria şi Ungaria au contribuit la restricţiile impuse asupra exportului de ovine în Europa. Totuşi, exportul de ovine vii către ţările terţe, precum cele arabe, a continuat fără restricţii. De asemenea, comerţul intracomunitar cu produse de origine animală, precum carcasele şi carnea de ovine, nu a fost afectat.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE