♦ Este nevoie de oameni specializaţi, mai ales pentru promovarea online, pentru că este o piaţă foarte dinamică.
Brandul este atuul principal al unei companii ce tocmai apare în industria agroalimentară sau încearcă să se dezvolte, însă fără promovarea coÂrespunÂzătoare a acestuia busiÂnessul poate eÅŸua, deÅŸi are potenÅ£ial ÅŸi pune pe piaţă un produs bun care răspunde unei nevoi actuale.
Cu alte cuvinte, dacă brandul nu este vizibil, nu este relevant pentru clientul care a interacţionat doar tangenţial cu el, este una dintre concluziile ediţiei din 24 octombrie a emisiunii ZF Agropower, susţinută de Banca Transilvania.
„Piaţa campaniilor de marketing este foarte costisitoare, dar fără acestea nu exişti. Dacă nu investeşti în marketing, oricât de bun şi calitativ este produsul tău, nu rămâi relevant pe piaţă, pentru că în viaţa consumatorilor apare reclamă după reclamă şi dacă nu eşti acolo, te uită. De exemplu, noi am avut investiţii destul de serioase în anii anteriori în marketing şi acum am redus bugetele şi s-a simţit foarte tare descreşterea vânzărilor, deşi calitatea produselor, serviciile de livrare şi gestionarea comenzilor au rămas aceleaşi“, a spus Zsuzsa Incze, director al food-hub-urilor Nod Verde şi Cumsecade.
ÃŽn ceea ce priveÅŸte costurile, Bogdan Adet, director general al Rora Agri Trade, companie care cultivă legume în sistem ecologic, dar produce ÅŸi reciclează ÅŸi ambalaje din lemn, spune că la început de drum, conform studiilor, un antreprenor trebuie să aloce un buget de 12-15% din veniÂturile totale pentru markeÂting, pentru că la început branÂdul este cel mai imÂportant.
„După ce afaceÂrea va fi consolidată vom scădea bugetul până la 7-8%“, a completat el.
În cazul companiei Rora Agri Trade vânzările prin intermediul platformelor online reprezintă doar 5% din producţia totală de legume şi procentul creşte greu, potrivit lui Bogdan Adet. Astfel, 95% din producţie merge în marele retail modern, iar din cauza transportului pe distanţe mari, care implică alte costuri faţă de livrarea la domiciliul clientului din cel mai apropiat oraş, şi produsle sunt mai scumpe.
„Noi lucrăm la identitatea brandului mult, pentru că suntem în al doilea an de producţie. Ca să atragi şi să-ţi măreşti volumele de vânzări lumea trebuie să ştie cine eşti. Cu un gust bun, cu poziţionare bună la raft, cu ambalaje corespunzătoare – biodegradabile în cazul nostru – lumea te vede, dar este un proces care durează“, explică Bogdan Adet. Astfel, fără investiţii în vizibilitate, unele branduri dispar.
Spre exemplu, numărul companiilor care activează în agricultură, ce au cod CAEN 01, în afară de vânătoare, a scăzut cu aproape 500 în 2021 faţă de anul precedent, până la 20.000, arată datele de la Registrul Comerţului (ONRC).
Paradoxal, diminuarea a avut loc cu toate că în 2021 agricultura a fost cel mai dinamic sector în ceea ce priveşte companiile nou-înfiinţate.
Totuşi, datele colectate în timp au arătat că în situaţii dificile rezistă doar cei care se zbat. Mai mult, în fiecare an peste 50.000 de companii sunt radiate.
În primele opt luni din acest an au fost radiate 46.000 de companii, la nivelul anului trecut au fost radiate 67.000 de companii, iar spre comparaţie, după criza din 2008-2009, în anul 2010 au fost şterse din registre 186.000 de companii, conform datelor ONRC.
„Este foarte important pentru clienţi modul în care un produs este prezentat. Ne dorim ca consumatorii să cunoască de unde vine hrana, de unde a început afacerea şi pe ce principii s-a dezvoltat, mai ales că în mediul online clientul are nevoie de transparenţă. E foarte important brandul pentru succes şi nu cred că în acest moment un antreprenor are suficientă energie să ţină pasul cu brandingul şi marketingul. Este nevoie de oameni specializaţi, mai ales pentru promovarea online, pentru că este o piaţă foarte dinamică“, a mai spus Zsuzsa Incze.
În prezent, în România sunt patru food-hub-uri - Nod Verde, judeţul Cluj; Nord Natural, judeţul Suceava; Roade şi Merinde, judeţul Iaşi şi Cumsecade – judeţul Harghita, care adună produse de la câteva sute de mici producători.
Zsuzsa Incze, director al food-hub-urilor Nod Verde şi Cumsecade: Ne-am dorit ca consumatorii să aibă acces la produse sănătoase, care respectă principiile lanţului scurt, astfel tot modelul de business s-a concentrat pe vânzarea online. Vânzarea online este centrul afacerii şi acoperim tot coşul alimentar, de la legume până la lactate, carne, ouă, produse conservate.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZÄ‚-TE