ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Crinel Jurj, consultant în aceesarea fondurilor europene: Am clienţi care îşi doresc să acceseze fonduri europene pentru a-şi face sisteme de irigaţii cu panouri fotovoltaice

17.06.2022, 00:05 Autor: Florentina Niţu

Fermierii din judeţul Alba, acolo unde nu este amenajată o suprafaţă pentru irigaţii prin infrastructura naţională, îşi doresc să acceseze fonduri europene pentru a-şi face sisteme de irigaţii cu fotovoltaice. Astfel, ei ar acoperi şi nevoia de apă din anii mai slabi în precipitaţii, cât şi o parte din necesarul de energie consumată pentru pomparea apei.

„Am clienţi care îşi doresc să acceseze fonduri europene pentru a-şi face sisteme de irigaţii cu fotovoltaice, pentru că costurile cu energia sunt destul de mari acum. Sistemele de irigaţii cu fotovoltaice reprezintă o soluţie şi sunt situaţii în care beneficiarii au implementat pe platforme tip remorcă, mobile, staţiile de pompare, pe care le transportă şi le folosesc în anumite perioade, nu le lasă tot timpul în câmp“, a spus Crinel Jurj, consultant în accesarea fondurilor europene, prezent în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania.

În judeţul Alba nu sunt foarte mulţi cultivatori de cereale, dar cei care se ocupă de această activitate mizează pe investiţii private şi destul de mulţi accesează fonduri europene, a adăugat Jurj. De altfel, în acest an vremea a fost destul de bună în Alba, astfel că nu a fost nevoie să se irige semnificativ, ca în 2020, de exemplu.

„Investiţiile în sisteme de irigaţii cu fotovoltaice sunt rentabile, pentru că pompează apa de dimineaţa până seara şi pot fi colectate date din teren şi controlate prin telefon. Însă, este păcat că irigaţiile sunt folosite doar în perioada de secetă, când, de fapt, fac parte din precizia şi digitalizarea fermei, de care avem nevoie pentru afaceri integrate. Or, irigarea realizată la timpul ei contribuie la eficientizarea fermei, iar producţia va fi mai mare şi mai sănătoasă“, a susţinut Jurj.

Costul unui sistem de irigaţii cu panouri fotovoltaice este în jur de 5.000 euro/ hectar şi pompează de la 20 de metri cubi de apă în sus.

Totuşi, pentru a facilita accesul fermierilor la apă, Jurj consideră că debirocratizarea procedurilor reprezintă drumul spre succes. 

„Accesul la apă este destul de restricţionat. Ca să poţi să obţii o autorizaţie trebuie să faci un proiect cu un proiectant agreat de Ministerul Apelor şi Pădurilor, care costă în jur de 2.000 de lei, apoi ai nevoie de anumite autorizaţii care costă în jur de 1.500 de lei şi dacă cantitatea de apă este peste un anumit nivel trebuie să îţi montezi şi apometru. Nu mai vorbim despre faptul că dacă un fermier nu are parcelele comasate este nevoie de un proiect pentru fiecare parcelă în parte“, a mai spus Crinel Jurj.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny