ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Cristian Lungu, fermier Ilfov: Dezvoltăm o unitate de procesare a laptelui şi facem o microfermă de pui de carne. Ne trebuie forţă de muncă şi nu găsim

29.09.2021, 00:06 Autor: Florentina Niţu

Cristian Lungu, un fermier din comuna Dascălu, judeţul Ilfov care cultivă 360 de hectare cu cereale şi are o fermă de 50 de capete de vaci de lapte, investeşte în procesarea materiei prime, dar se extinde şi pe partea zootehnică, prin construirea unei ferme de păsări. El nu a înaintat cifre privind valoarea investiţiei.

„Acum dezvoltăm o unitate de procesare a laptelui şi facem o microfermă de pui de carne. De acum încolo ne trebuie forţă de muncă şi nu găsim şi nu ştim ce vom face. Am luat legătura cu profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti şi am cerut ca studenţii să vină în fermă, contra cost, să facă practica aceea obligatorie şi nu am găsit doritori“, a spus Cristian Lungu în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Profi. Cristian Lungu este şi preşedinte al Asociaţiei Fermierilor Utilizatori de Automate pentru Desfacerea Laptelui Crud. În România sunt peste 800.000 de fermieri, mai exact beneficiari de subvenţii, dar încă aproximativ 2 mi­lioane de persoane lucrează în agricultura de subzistenţă. Angaja­torii din domeniu spun de mai mulţi ani că se confruntă cu lipsă de personal, însă la finalul anului trecut salariul mediu net în agricultură era de puţin peste 2.500 de lei, sub salariul mediu net pe economie, potrivit datelor de la INS. Fermierii mari spun că ar fi dispuşi să îi ofere un pachet salarial mai atractiv anga­ja­tului, însă îşi doresc ca acesta să fie specialist pe domeniul său, iar de­ficitul de forţă de muncă calificată este estimat la 10-15% din total, con­form celor mai recente date ale ZF.

„Fără doar şi poate sunt dispus să plătesc mai mult pentru un specialist şi trebuie să ne gândim serios la acest lucru în viitor. Lipsa forţei de muncă într-o fermă este dramatică. Toate fermele mari se vor redimensiona în maximum cinci ani.

„Menţinerea fermei de familie ar trebui făcută foarte bine, pentru că forţa de muncă existentă într-o familie dimensionează mărimea fermei, din cauza lipsei forţei de muncă“, a explicat Lungu.

Mai mult, el afirmă că un tractor sau o combină trebuie privita ca o uzină şi trebuie să fie înţelease foarte bine, astfel că nu pot fi date decât pe mâna unui specialist. În prezent, el lucrează în fermă doar cu cei doi fii ai săi. „Tentaţia mea acum cinci ani a fost să mă dezvolt, dar mi-am dat seama că lipsa forţei de muncă va fi o problemă şi m-am limitat.“

Cristian Lungu crede că tinerii trebuie motivaţi să rămână în ţară, pentru că „tentaţiile sunt foarte mari din afară şi îi văd şcolarizaţi şi părăsind ţara cu diploma în mână“.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny