ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Cum a reuşit un mic legumicultor din Bolintin-Vale să-şi creeze o bază de clienţi stabilă. „Ne bazăm pe diversitate“

21.04.2025, 00:06 Autor: Mădălina Dediu Panaete

Claudiu Dumitrescu a început să cultive legume organice în Bolintin- Vale, lângă Bucureşti, în 2018 atunci când a decis să producă singur legume nestropite pentru cei doi copii. Aşa a apărut Grădina lui Claudiu, care astăzi livrează legume proaspete la circa 50 de familii pe săptămână, dar are o bază de 250 de familii care i-au cumpărat până acum legumele.

„În perioada aceasta ne bazăm foarte mult pe diversitate, adică încercăm să venim cu ceva diferit faţă de ceea ce există pe piaţă. Până şi salatele pe care noi le producem în grădina noastră căutăm să nu fie comune. Căutăm să avem salate iceberg sau salate lollo rosso, nu salatele clasice pe care le găsiţi pe orice tarabă la piaţă. Dar pe lângă aceste salate mai găsiţi şi pak-choi în grădina noastră sau rapiţă comestibilă“, a povestit Claudiu Dumitrescu în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny.  Claudiu Dumitrescu cultivă legume pe 0,5 hectare. El a mai spus că încearcă să le spună clienţilor şi despre beneficiile acestor produse şi cum se consumă.

„Încercăm să ne adaptăm în permanenţă. Noi, fiind grădină organică, vrem să ţinem mereu solarul activ. Încercăm trei- patru culturi într-un an de zile, culturi mixte şi în orice moment al anului intri la noi în solar este ceva verde care poate fi consumat.“ Cât despre provocări, vremea este cea mai mare problemă.

„Fiecare an este diferit în felul lui. Nu pot spune că este un an la fel ca celălalt sau că am întâlnit un an care să fie să pot să-l compar cu altul. Dăunători, boli, dar fiind grădină organică, încercăm în felul nostru să ne protejăm. Nefolosind substanţe chimice, nefolosind fetilizanţi chimic-sintetice sau de altă natură, ci folosim materii organice şi încercăm să obţinem rezultate bune. Însă există pierderi. Ele variază de la 20% până la 100% uneori“, a mai punctat antreprenorul. Astfel, el spune că va încerca să dezvolte ferma însă riscuri sunt multe.

„Clar vrem să facem în fiecare an câte un pas înainte şi vom face, dar trebuie să fie un pas sigur. În momentul de faţă ne limităm la ceea ce avem, încercăm să evoluăm câte un pic, câte un pic.“

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny