ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Cum face faţă schimbărilor climatice un producător de vin? „Anul trecut, am recoltat o treime din cât ar fi trebuit. Efectele secetei au fost mai rele în acest an faţă de anul trecut“

06.09.2024, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Crama Vifrana este un producător de vin ecologic aflat în comuna Adamclisi, judeţul Constanţa, şi are în portofoliu brandurile Bob cu Bob, Patrician, 10 (Zece) şi Symposion.

Schimbările climatice afec­tează culturile viticole, în special micii producători de vin de pe plan local. Crama Vifrana, un producător de vin ecologic, aflat în comuna Adamclisi, judeţul Constanţa, se confruntă cu efecte majore ale secetei asupra culturii de struguri, printre acestea numărându-se scăderea producţiei.

„Anul acesta a fost la fel de rău ca anul trecut, poate chiar mai rău pentru viticultură. Anul trecut a fost primul val al secetei. Producţia normală la hectar este de 12 tone de struguri. Am recoltat o treime din această cantitate şi randamentul. Aşa a fost anul trecut, dar efectele secetei din acest an sunt mai rele“, spune Vasile Frîncu, acţionar la Vifrana, prezent în cadrul emisiunii ZF Agropower.

În pofida unui an dificil, crama a încasat mai multe venituri în 2023 faţă de anul anterior.

Astfel, anul trecut, Vifrana a avut o cifră de afaceri de 2,8 milioane lei, în creştere cu circa 7%. De asemenea, producătorul de vin a avut pierderi de 384.000 lei, în scădere faţă de 2022, când pierderile au fost de peste 550.000 lei, potrivit datelor Ministerului de Finanţe.

Crama Vifrana este un producător de vin ecologic şi are în portofoliu brandurile Bob cu bob, Patrician, 10 (Zece) şi Symposion.

Seceta a redus producţia, strugurii nu s-au dezvoltat cum ar fi trebuit, chiorchinii sunt mai mici, iar boabele sunt lipsite de zeamă, adaugă el.

Mai mult, lipsa precipitaţiilor din sezonul rece nu a permis solului şi culturilor să se refacă în totalitate după seceta de anul trecut.

„Rezerva de apă din sol nu s-a refăcut în timpul iernii, nici al primăverii, la ce s-a adăugat şi seceta care s-a instalat în jurul datei de 15 iunie. Vara aceasta nu am avut ploi“, precizează el

Ca urmare a pagubelor făcute de secetă, Vasile Frîncu a aplicat pentru despăgubiri, însă spune că nu sunt suficiente raportat la pierderile pe care le va înregistra.

Câteva din soluţiile pentru prevenirea secetei ar putea fi irigaţiile sau schimbarea soiurilor cu unele mai reziste la temperaturile ridicate. Totuşi, Vasile Frîncu spune că nu poate investi în irigaţii pentru că nu are permisiunea de a scoate apa din subteran.

„Noi avem canal de irigaţii care trece la zece metri de plantaţia noastră, dar sistemul este distrus, nu mai funcţionează din 1990. Ca să coatem apă din subteran, nu ne permite Agenţia Naţională a Resurselor Minerale“, adaugă el.

În ceea ce priveşte schimbarea soiurilor, Vasile Frîncu spune că alegerea cultivării unui soi de viţă-de-vie se face în funcţie de anumite criterii, în special de sol.

Investiţia într-un hectar de viţă-de-vie, de la plantara şi până la rod, ajunge la circa 30.000 de euro, iar producătorii pot accesa fonduri nerambursabile care acoperă 75% din suma necesară, restul fiind contribuţiile proprii.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny