ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Dacian Badea, Fermele Ecologice Silvania: E nevoie de investiţii în zootehnie. Lipsesc depozitarea şi procesarea

28.06.2021, 00:05 Autor: Florentina Niţu

Dacian Badea, preşedintele consiliului de administraţie şi director comercial al Fermele Ecologice Silvania, o cooperativă fondată în urmă cu patru ani ani, pe o structură ecologică, cu trei ramuri - cultura vegetală, zootehnia şi procesarea, consideră că în România lipseşte veriga care leagă proteina vegetală de cea animală, motiv pentru care în continuare suntem exporta­tori de materii prime.

„Noi exportăm în Uniunea Europeană, în Germania, Austria şi Italia, dar, din păcate, numai produse vrac. Însă, cred că fiecare companie ar trebui să reuşească să vândă mai întâi în România şi apoi să se gândească la vânzarea în Europa“, a afirmat Dacian Badea în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transil­vania şi Microsoft.

Compania Fermele Ecologice Silvania cultivă peste 2.000 de hectare de teren bio cu cereale şi legume şi creşte peste 1.000 de vaci de lapte. Primul produs lansat pe piaţă a fost un ulei ecologic presat la rece, apoi produsele lactate - brânzeturi, smântână, unt, iar în continuare antreprenorii din spatele businessului se gândesc să dezvolte noi produse cu valoare adăugată mare. „Am reuşit să anticipăm soluţii şi am creat un lanţ agroalimentar integrat, de la cereale, la produs finit, pe care îl punem pe rafturi în lanţuri de magazine. Înseamnă investiţii susţinute din fonduri europene, fonduri proprii şi de la bănci să facem doar produse agroalimentare ecologice“, spune Dacian Badea. El crede că în următorii zece ani piaţa se va schimba prin trecerea în ecologie a facilităţilor de producţie.

În ceea ce priveşte desfacerea în comerţul modern, antreprenorul susţine că nu este simplu să duci produsele la raft, chiar dacă produsele se înscriu în lista celor care cresc deficitul agroalimentar. „Atâta timp cât reuşeşti să pătrunzi greu la raftul retailerilor internaţionalo, înseamnă că este ceva care se blochează.“

Dacian Badea menţionează că pe măsură ce agricultura s-a dezvoltat, lanţurile retailerilor au devenit foarte importante în comerţ, iar creşterea ponderii retailerilor internaţionali a făcut ca la raft să existe foarte multe produse şi branduri internaţionale. „Ne concentrăm să exportăm cereale şi importăm carne şi lapte. Lipseşte veriga care leagă proteina vegetală de cea animală. E nevoie de investiţii în zootehnie. Lipsesc depozitarea şi procesarea şi, în plus, avem capacităţi de producţie nefolosite“, a menţionat Badea. România ar fi trebuit să investească circa 700 de milioane de euro în depozitare, însă proiectul său nu a fost acceptat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

În 2020, Fermele Ecologice Silvania au depăşit cifra de afaceri de 30 milioane de lei şi speră să crească şi în acest an.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny