ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Dan Giuşcă, Bento Intellectually Curious: Avem în dezvoltare un modul de cubaj automat prin care se va putea măsura volumul cerealelor atât în spaţii deschise cât şi în magazii

21.07.2022, 00:06 Autor: Florentina Niţu

Dezvoltatorul de software a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de 27,3 mil. lei, în creştere cu 78% faţă de 2020, şi un profit net de 4,5 mil. lei, plus 144%.

2B Intelligent Soft, companie specializată în dezvoltarea şi implementarea de soluţii software şi în furnizarea de servicii de infrastructură IT şi cloud sub brandul Bento, dezvoltă un modul de cubaj automat prin care se va putea măsura volumul cerealelor atât în spaţii deschise, cât şi în magazii. Această dezvoltare vine după ce compania a creat deja o soluţie pentru automatizarea proceselor care se desfăşoară în depozitele de cereale, numită Bento Grânar.

„Avem în dezvoltare un modul de cubaj automat prin care se poate măsura volumul cerealelor atât în spaţii deschise, cât şi în magazii, acolo unde transportul acestora nu se realizează, de obicei, în mod automatizat, şi nu se poate măsura cu exactitate volumul transferat în cadrul unor celule metalice sau celule de beton“, a spus Dan Giuşcă, software architect & partner al Bento Intellectually Curious, în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania.

El a completat că o altă inovaţie a companiei în ceea ce priveşte produsul Bento Grânar este măsurarea corpu­lui străin în probele de cereale cu ajutorul unui modul de inteligenţă artificială, care nu este omologat încă în legislaţia română, dar care oferă o verificare bună şi rapidă a tuturor cantităţilor transfe­rate prin interiorul unui depozit.

„Noi punem la dispoziţia celor care lucrează în agricul­tură soluţii de digitalizare şi de implicare a tehnologiei în domeniu. Investiţia noastră majoră din ultimii ani este

într-un produs care se adre­sează depozitelor de produse cerea­liere. Această investiţie în­cearcă să rezolve o problemă şi anume tehnologizarea şi auto­matizarea proceselor care se desfăşoară în depozitele de cereale.

„Avantajele sunt ca ajută la urgentarea tuturor proceselor, mai ales a celor birocratice care sunt legate de parte de gestiune de cereale. (...) De asemenea, calitatea produselor este mai ridicată, datorită faptului că se poate folosi optim anumite resurse, de exemplu, uscătorul de cereale“, a explicat dezvoltatorul soft-ului Bento Grânar. Pe hârtie, România are în prezent o capacitate de depozitare a cerealelor de circa 26 de milioane de tone, însă, în realitate, aceasta este mult mai mică.

Cel mai mare depozit din ţară în care Bento a implementat acest sistem este Comvex, un operator portuar ce deţine un terminal de cereale cu o capacitate de 200.000 de tone în portul Constanţa, acolo ajunge un volum foarte mare de cereale atât pe calea rutieră, cât şi pe cea feroviară şi cea maritimă.

„Având în vedere situaţia din Ucraina, este pusă presiune foarte mare pe partea de transport şi depozitare de produse cerealiere“, subliniază Giuşcă, referindu-se la faptul că România este un coridor de transport importat pentru cerealele ucrainene. 

Dezvoltatorul Bento Grânar susţine că fermierii sunt din ce în ce mai atraşi de implementarea unor tehnologii, de oricare ar fi. Totuşi, el adaugă că fiecare fermier român trebuie să caute nişte parteneri din domenii conexe ca să reuşească să implementeze mult mai eficient o astfel de tehnologie în business, având în vedere că tehnologia este costisitoare.

„La fermierii pe care i-am cunoscut, am observat că au simţul economic şi pun tot timpul întrebări: ce obţin dacă implementează această tehnologie, în cât timp obţin etc. Vor să facă pasul în această direcţie, dar mi-aş dori foarte mult ca statul să fie mai implicat şi să pună mai puţine piedici în zona implementării acestor tehnologii“, a menţionat Giuşcă.

Antreprenorul susţine că în toate domeniile tehnologia câştigă teren, iar inteligenţa artificială este foarte bine pusă la punct şi în momentul de faţă algoritmii sunt aproape de a înţelege emoţia umană. Iar la partea tehnică deja iau decizii mai bune decât un om. El crede că în următorii 20 de ani fermierii vor stăpâni complet procesele.

„Ca producători de soft putem să aducem plusvaloare în companii prin implementarea acestor tehnologii. (...) Ştim că cei care nu vor reuşi să îmbrăţişeze acest domeniu, vor avea probleme în viitor să ţină pasul şi mai devreme sau mai târziu vor fi obligaţi să adopte tehnologia“, a subliniat Dan Giuşcă.

El crede că ferma viitorului este o fermă complet automatizată, care ştie să răspundă instantaneu la cerinţele pieţei.

2B Intelligent Soft, companie specializată în dezvoltarea şi implementarea de soluţii software şi furnizarea de servicii de infrastructură IT şi cloud sub brandul Bento (simbol bursier BENTO), a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de 27,3 milioane de lei, în creştere cu 78% faţă de 2020, şi un profit net de 4,5 milioane de lei, plus 144%.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny