ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Dana Tănase, director executiv, Asociaţia Română a Cărnii: Avem greutăţi privind exportul de carne

09.06.2022, 00:06 Autor: Florentina Niţu

Exportul de carne româ­nească de ovine către ţările arabe a scăzut în 2021 faţă de anul precedent, România fiind înlocuită de unele ţări din Africa care au produs mai ieftin, potrivit Danei Tănase, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii, în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania.

„Avem greutăţi privind exportul de carne şi anul trecut a scăzut masiv exportul de carne de ovine către ţările arabe. Cantitatea exportată în 2021 a fost mai scăzută cu 45% decât cea din 2020. Repre­zentanţii abatoarelor noastre spun că importatorii din ţările arabe au preferat să ia carne mai ieftină din Africa“, a spus Dana Tănase.

În 2020, efectivul de ovine al României a fost de 10,2 mi­lioane de capete şi cel de caprine de 1,6 milioane de capete, clasându-se în top cinci crescători de ovine şi caprine din UE. Cu toate acestea, România nu se află şi în top cinci producători de carne din UE pentru aceste categorii.

„În România consumul de carne de ovine e redus, circa

2-2,5 kg per cap locuitor şi carnea se consumă prepon­derent de Paşti, iar ţările arabe sunt o piaţă importantă pentru noi. Englezii şi irlandezii oferă preţuri competitive şi vând în UE sau ţările cu tradiţie în consumul acestei cărni, ceea ce ar trebui să facem şi noi dacă vrem să vindem“, a mai spus Dana Tănase.

În 2020, România a avut 16,8% din efectivul de ovine al UE, după Spania (24,8%) şi 13,2% din efectivul de caprine, după Grecia (28,8%) şi Spania (21,4%), conform datelor Eurostat.

De asemenea, România nu poate exporta carne de porc, deoarece i s-a interzis acest lucru, având în vedere prezenţa virusului pestei porcine africane la nivel naţional. Ba mai mult, România a importat în 2021 carne de aproape 1 mi­lion de euro. Acestea au crescut şi datorită faptului că HoReCa a fost interesată în ultimul an şi de carnea de raţă, pentru care România nu are abatoare şi importă, în special, din Ungaria, a mai spus Tănase.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny