Mulţi tineri proaspăt absolvenţi de Medicină Veterinară sau cu puţină experienţă în domeniu preferă să ia calea străinătăţii şi să lucreze ca îngrijitori de animale pentru 2.000 - 2.500 de euro, deşi unii angajatori români din agrobusiness oferă salarii de peste 1.500 de euro net pentru o poziţie de doctor veterinar, susţine Dimitrie Muscă, proprietar al Combinatul Agroindustrial (CAI) Curtici.
„Un tractorist care lucrează la mine primeşte 12.000 de lei, cel mai puţin, dar poate ajunge şi la 15.000 de lei (3.000 de euro) lunar. Dar ştiu şi tractorişti care lucrează pe 5.000 de lei (1.000 de euro). De asta oamenii au plecat şi acum este foarte greu să îi aducem înapoi. Eu găsesc forţă de muncă, în general, mai greu este cu medicii veterinari. Îi plătesc 8.000 de lei net (peste 1.600 euro - n.red.), dar mulţi preferă să plece în străinătate să lucreze ca îngrijitori de animale pentru 2.000-2.500 de euro“, a spus Dimitrie Muscă, proprietar al CAI Curtici, în cadrul emisiunii ZF Agropower. Combinatul Agroindustrial Curtici din judeţul Arad, cu afaceri de peste 100 de milioane de lei (20 mil. euro) în 2020, are circa 250 de angajaţi cu care lucrează 7.600 de hectare şi creşte anual 50.000 de capete de porci (exceptând anul acesta, când compania a avut pestă porcină africană) şi 3.000 de vaci de carne şi de lapte. „Avem nevoie de specialişti“, întăreşte Muscă.
În total, în România sunt aproximativ 10.000 de medici veterinari activi, dintre care 3.500 de medici veterinari pentru animale de companie, 3.000 de medici veterinari pentru animale de rentă, 2.250 de medici veterinari oficiali, iar restul sunt în învăţământ, cercetare, sectorul farma veterinară, industria alimentară şi structuri militarizate, potrivit lui Viorel Andronie, preşedinte al Colegiului Medicilor Veterinari din România.
Totuşi, raportând la numărul de exploataţii agricole din România, de peste 3,4 milioane de ferme mici şi mari, numărul medicilior veterinari este infim. Însă, ce-i drept, în România se găsesc atât cele mai întinse exploataţii agricole, cât şi cele mai mici, iar o fermă de până în 50-100 de hectare nu are nevoie de un medic veterinar angajat permanent. Din totalul de 3,4 milioane de ferme, peste 2 milioane sunt foarte mici, de până în 50 ha.
Dar, chiar şi aşa, lipsa forţei de muncă calificată rămâne una dintre marile provocări ale agriculturii româneşti.
„Ar trebui remarcat un fenomen care s-a întâmplat în viaţa noastră după anul 1989. O parte din necazurile pe care le avem astăzi cu forţa de muncă este pentru că unii dintre noi, antreprenorii, am plătit muncitorii necalificaţi, dar şi specialiştii, cu salariul minim pe economie, ceea ce i-a făcut pe oameni să-şi ia câmpii, pentru că nu îşi puteau întreţine familia“, a afirmat Dimitrie Muscă.
Antreprenorul crede că acum soluţia de a găsi forţă de muncă înseamnă reforme salariale, care să presupună creşteri semnificative, ca angajatorii să ofere câştiguri decente. -România este o ţară frumoasă şi românii ar sta acasă să muncească, dar vina e a antreprenorilor din agricultură că nu oferă salarii decente.“
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE