Dorel Istrate, preşedinte al Asociaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr BETA, care are peste 300 de membri, cu peste 8.800 de hectare cultivate, spune că fermierii se vor confrunta cu pierderi la recoltarea de zahăr sfeclei din cauza secetei şi a temperaturilor foarte mari, dar şi la defecţiuni ale utilajelor foarte mari.
El explică faptul că seceta a afectat culturile în zonele nisipoase pentru că apa nu se păstrează în sol. În schimb, în zonele deluroase unde terenurile sunt mai argiloase producţia este estimată la peste 50 de tone la hectar.
„Doar că aici avem o altă problemă şi anume la recoltare cu corpurile străine pentru că sunt foarte mulţi bolovani care o să intre în maşinile de recoltare şi nu se pot separa pentru că sunt foarte tari şi o să avem pierderi. Plus că aparatul foliar este decimat şi o să avem o mare problemă la recoltare pentru că maşinile nu pot toca frunzele şi rămân pe sol. Cu recoltarea va fi o problemă chiar mare“, a spus Dorel Istrate în cadrul emisiunii ZF Agropower.
În plus, Dorel Istrate explică faptul că fiind terenul foarte dur vor fi defecţiuni foarte mari. „În schimb raportat la Moldova sau la alte zone sigur suntem puţin avantajaţi totuşi chiar şi aşa, dar în primăvară când fost cea mai perfectă primăvară de semănat sfeclă. Sfecla a pornit foarte bine, fermierii au putut să stăpânească mai ales cu solurile astea smart. Însă în iulie-august au fost temperaturi foarte mari şi plantele nu au mai suportat.“
Cât despre zonele cu cele mai mari suprafaţe, fermierul spune că Mureşul va salva situaţia având în vedere că sunt peste 4.300 de hectare cultivate cu sfeclă de zahăr.
Fermierii livrează sfecla de zahăr către fabrica de zahăr din Luduş, deţinută de Mihaela Neagu, care mai deţine şi fabrica Bod, şi de Matache Mihail Daniel. Fabrica a fost cumpărată de cei doi oameni de afaceri la începutul anului 2023, însă înainte a stat circa 2 ani închisă în condiţiile în care grupul francez Tereos a decis să renunţe la activitatea din România.
„Toată lumea ştie cât ne-a luptat să nu închidem fabrica asta ( din Luduş n-red), vă daţi seama un impact social unei fabrici închisă cât e de mare. Gândiţi-vă că acuma în zona fabricii de zahăr lucru trăiesc nu doar fermierii, ci şi cei care fac transport, fabricile de îngrăşăminte etc. Fabrica asta-i într-un circuit, vă daţi seama cât e de importantă“. Fermierii livrează sfeclă de zahăr către fabrica din Luduş, Iar Dorel Istrate spune că de la Revoluţie fabrica de zahăr nu a mai avut la dispoziţie aşa mare suprafaţă de sfeclă de zahăr. „Nu văd perspective de creştere (a suprafeţei cultivate n.red), dar văd în viitor fermieri consacraţi care o să-şi revină, dar o să fie şi fermieri care o să pună sfeclă şi o să pună bază pe cultura de sfeclă, o să fie fermieri mai mici sau care vor să renunţe. Asta e natural“.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE