ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Facultatea de economie agroalimentară şi a mediului din cadrul ASE are un nou program de masterat din acest an universitar, Dezvoltarea durabilă a afacerilor şi organizaţiilor economice

22.06.2022, 00:05 Autor: Florentina Niţu

Facultatea de economie agro­a­limentară şi a mediului din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti a dez­voltat un pro­gram de mas­terat din acest an universitar, Dezvoltarea du­ra­bilă a afacerilor şi organizaţiilor economice, care să răspundă nevoii de personal calificat de profil, în contextul în care a apărut oficial în România şi funcţia de „expert în dezvoltare durabilă“.

„Un proiect pe care îl derulăm acum este un program de masterat, Dezvoltarea durabilă a afacerilor şi organizaţiilor economice, care pre­găteşte experţi în dezvoltare durabilă. (...) Ne dorim să avem cât mai mulţi candidaţi la nivelul programului de masterat, iar în oferta noastră educaţională pentru anul universitar viitor avem 65 de locuri la buget şi 9 locuri la taxă“, a spus Mirela Stoian, decanul Facultăţii de economie agroalimentară şi a mediului, din cadrul ASE Bucureşti.

Sustenabilitatea şi dezvoltarea durabilă, concepte de care se preocupă tot mai mult Uniunea Europeană, şi tendinţele de finanţare ale Uniunii Europene ale unor afaceri sustenabile vor conduce la o cerere de personal calificat în domeniu, de oameni care înţeleg noţiunea de dezvoltare durabilă şi aplicabilitatea acesteia în cadrul companiilor.

Astfel a apărut noul program de masterat al ASE Bucureşti.

Maria Stoian a menţionat că aşteaptă mulţi candidaţi la noul program de masterat şi din experienţa anilor anteriori un procent de aproximativ 70% dintre absolvenţii programelor de licenţă ai Facultăţii de Economie Agroalimentară şi a Mediului îşi continuă studiile postuniversitare tot în cadrul facultăţii. Masteranzii vor studia discipline precum Bazele economie circulară, Politici de mediu, Strategii de consum durabile, Gestiunea circulară a resurselor, Ecoantreprenoriat, Analiza cost-beneficiu sau Etica afacerilor durabile.

Disciplinele din curricula programului au fost stabilită împreună cu experţi din companii, organizaţii şi instituţii publice. De altfel, alături de cadrele didactice titulare ale ASE, cadre didactice asociate sau invitate vor mai fi persoane precum Constantin Damov, preşedinte al Coaliţiei pentru Economie Circulară, Raul Pop, consultant şi activist de mediu, şi Mircea Ilie, Sustainability Leader în cadrul IKEA România.

„Începând din anul viitor, disciplina de dezvoltare durabilă, care este o disciplină obligatorie în planul de învăţământ al Facultăţii de Economie Agroalimentară şi a Mediului va fi studiată în calitate de disciplină opţională la un număr important din cele 12 facultăţi ale Academiei de studii economice din Bucureşti“, a menţionat Stoian.

În contextul economic, social, politic actual, cunoştinţele şi expertiza în domeniile dezvoltării durabile şi economiei circulare au devenit indispensabile pentru absolvenţii de studii economice, iar dezvoltarea durabilă este un domeniu prioritar al economiei europene. Mai mult, Pactul Ecologic European îşi propune să formuleze răspunsuri la toate provocările legate de climă şi mediu şi să transforme economia Uniunii Europene pentru un viitor durabil. Astfel, experţii trebuie să transpună cu rapiditate în strategii şi planuri de acţiune obiectivele UE pentru a asigura consecvenţa resurselor naturale pentru generaţiile viitoare.

Programul de masterat se subscrie standardului ocupaţional „expert în dezoltare durabilă“, o nouă funcţie publică în România. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial şi potrivit prevederilor acesteia, autorităţile din administraţia publică centrală şi locală cu atribuţii specifice privind dezvoltarea durabilă au posibilitatea să stabilească funcţiile publice de execuţie expert în dezvoltare durabilă. Mai mult, România este prima ţară din Uniunea Europeană care are un astfel de standard ocupaţional. Conform datelor publice, se estimează că prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă vor fi formaţi 2000 de experţi, la nivelul întregii ţări.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny