ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Familia Zanc a pariat pe brandul de lactate de bivoliţă Ţarina şi s-a asociat cu alţi patru producători pentru a-şi mări forţa de vânzări

18.02.2025, 00:05 Autor: Mădălina Dediu Panaete

„A fost greu să ne adunăm cinci producători pentru că la noi şi astăzi este prost înţeles conceptul de cooperativă“.

Lactate Someşene din Dej, judeţul Cluj, fondat de familia Zanc, a intrat cu brandul de lactate din lapte de bivoliţă, dar şi de vacă Ţarina în reţeaua de magazine Profi şi se pregăteşte să se extindă în retail mai întâi în Carrefour şi poartă discuţii şi cu alţe companii. În prezent, portofoliul Ţarina include lapte, iaurt, smântână, brânză maturată, cea din urmă fiind produsă în Grota de la Ţaga, cunoscută în special pentru brânza de Năsal, care anterior a fost deţinută de FrieslandCampina.

„Momentan laptele îl colectăm de la crescătorii din Asociaţia Crescă­torilor de Bivoli din Transilvania din Sălaj, Cluj, Maramureş. Bineînţeles că noi procesăm lapte şi de la vacă şi de la oaie. Nu avem ferma proprie, am avut timp de cinci ani mai mult ca să le arătăm crescătorilor din asociaţie că se poate lucra şi organizat şi că este foarte important să optimizezi costurile şi cheltuielile prin a-ţi crea o fermă organizată“, a spus Călin Zanc, cofondator al Lactate Someşene, în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny.

În prezent, membrii asociaţiei au peste 15.600 de bivoliţe, iar organizaţia deţine şi controlul oficial al producţiei, dar şi registrul genealogic al rasei bivol românesc.

Cât despre fabrica Lactate Someşene, antreprenorul spune că a investit câteva milioane de euro, a apelat şi la fonduri europene, dar nu cât şi-ar fi dorit, mai ales că la bază Călin Zanc este consultant în fonduri europene.

Între timp, pe lângă fabrica din Dej, am achiziţionat şi renumita fabrică Grota de la Ţaga, care pro­ducea înainte brânza Năsal, în momentul de faţă am pornit producţia şi acolo, după doi ani de investiţii şi suntem deja pe piaţă cu brânza maturată în grota de la Ţaga, o brânză unică în lume“, a menţionat Călin Zanc.

El spune că alături de familia sa încearcă prin magazinele de nişă, prin intermediul băcăniilor, participări la târguri şi expoziţii să arate valoarea brânzei maturate.

„Din păcate, toate aceste lucruri necesită foarte  mult efort financiar şi timp îndelungat ca să poţi să mergi şi pe nişă, să poţi să te duci către consumator şi să poţi să rezişti financiar pe această piaţă“, a adăugat antreprenorul.

Brânzeturile Ţarina se pot găsi în Profi, dar la finalul acestei luni compania va intra şi în Carrefour dar are şi discuţii cu Lidl.

„Încercăm să convingem populaţia cât de bună este telemea de bivoliţă“.

Mai mult, Lactate Someşene alături de alţi producători de lactate din zona Transilvaniei precum Baier, De Colteşti şi Five Continents, s-au reunit într-o cooperativă pentru a-şi mări forţa de vânzări şi a-şi optimiza producţiile.

„Planul cooperativei este să găsim pieţe de desfacere având o forţă mai mare şi cu o diversitate mai mare de produse. Adică o să ajungem la peste 300 de tipuri de produse, de toate felurile. Suntem procesatori care nu ne concurăm între noi, adică avem tipuri de produse diferite. şi astfel o să avem o forţă mai mare să optimizăm costurile, prin experienţa pe care fiecare dintre noi o are să putem să o punem împreună şi să găsim oportunităţi şi căi noi de promovare şi de vânzarea produselor noastre“, a mai spus antreprenorul. El adaugă că este model de asociere este des întâlnit în afara României.

„Acest model l-am văzut de mulţi ani, dar foarte greu am reuşit să adun 5 procesatori să facem această cooperativă, pentru că la noi este şi astăzi prost înţeles conceptul, denumirea de cooperativă. Au rămas oameni în cap cu fosta cooperativă de stat. Dar nu este aşa. Modelul acesta există în toate ţările. Am fost în Elveţia şi l-am văzut în Italia, în Franţa, în Germania, în Austria şi funcţionează foarte bine. şi de aia au avut şi puterea respectivă să ajungă unde au ajuns“. El dă exemplul cooperativei FrieslandCampina care a pornit cu trei membri şi astăzi este unul dintre cele mai mari din Europa.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny