♦ „Avantajul nostru e că suntem într-o proximă distanţă de România, faţă de Polonia, şi poate să ajungă un camion cu fructe mai repede. Odată cu schimbările climatice şi cu noile condiţionalităţi de mediu, lanţurile scurte de aprovizionare vor fi puse în prim-plan“.
Producătorii de fructe din Moldova au început să semene seminţele exportului pe piaţa României după acordul de liber-schimb cu Uniunea Europeană, iar odată cu războiul din Ucraina, au călcat pedala de acceleraţie. Mulţi dintre ei văd România ca un teren fertil, plin de oportunităţi, iar acum îşi propun ca merele lor să ia locul merelor poloneze din supermarketurile locale.
„Avantajul nostru este că suntem într-o proximă distanţă de România, faţă de Polonia, şi poate să ajungă un camion cu fructe mai repede. Odată cu schimbările climatice şi cu noile condiţionalităţi, lanţurile scurte de aprovizionare vor fi puse în prim-plan“, a spus Iurie Fală, director executiv al Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe Moldova-Fruct, în cadrul emisiunii săptămânale ZF Agropower, proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny.
Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe Moldova-Fruct reprezintă peste 280 de producători şi exportatori de fructe din Republica Moldova, fiind o ţară cu o tradiţie foarte veche de a produce fructe în stare proaspătă, dar şi procesate, cum ar fi fructe uscate, sucuri, dulceţuri şi gemuri, care se regăsesc pe rafturile tuturor reţelelor mari de magazine, dar şi în reţele mai mici de magazine din Republica Moldova, iar de câţiva ani au început să-şi facă loc şi în coşurile de cumpărături ale românilor. „Avem produse recunoscute, cum ar fi mere, prune, struguri de masă, caise, cireşe.“
„Avem statistici şi observăm o creştere, o dinamică pozitivă, în exporturile către România. (...) Republica Moldova este o ţară producătoare de fructe şi în context regional este destul de importantă. Noi producem mai mult decât consumăm pe piaţa locală şi a apărut necesitatea de a găsi pieţe de desfacere pentru fructe. Am avut mai multe embargouri din partea Federaţiei Ruse, care de la an la an pierde o anumită cotă de piaţă, şi a trebuit să facem eforturi pentru a fi pe harta de aprovizionare a diferitor reţele de magazine, fie din România, fie din Uniunea Europeană, fie din Emiratele Arabe Unite“, a explicat Iurie Fală.
Până la semnarea acordului de liber-schimb cu Uniunea Europeană, piaţa Uniunii Europene şi inclusiv a României a fost foarte greu de accesat de producătorii din Republica Moldova, pentru că taxele vamale îi plasau într-o sferă necompetitivă. Astfel, dacă în perioada 2007–2014 exporturile au fost întrerupte, apoi fluxurile s-au reluat şi au crescut de la an la an.
„A trebuit să ne construim o altă imagine. Am început să demonstrăm că putem asigura cantităţi de o calitate garantată, că putem asigura continuitate şi consistenţă. Este un lucru destul de greu şi până acum cinci ani, dacă exportam 1.000 de tone de mere, spre exemplu, în Uniunea Europeană, iată-se că din roada anului trecut am exportat aproximativ 30.000 de tone, ceea ce este un lucru destul de bun“, a precizat Fală.
România, la rândul său, este o ţară care produce mere în cantităţi mari, având a treia cea mai mare suprafaţă cultivată din UE, dar nu îşi acoperă consumul, iar moldovenii vor să suplimească deficitul şi spun că avem tradiţii similare şi preferinţele consumatorilor coincid.
„În Republica Moldova sectorul de fructe se dezvoltă foarte dinamic, se efectuează investiţii şi se asigură una din cele mai înalte şi mai exigente standarde de calitate, fie voluntare, fie prevăzute de legislaţia Uniunii Europene şi a României. În prezent, suntem o ţară care poate furniza mere 12 luni din 12 ale anului şi struguri de masă începând cu luna începând cu luna iulie şi terminând cu luna martie-aprilie“, a precizat producătorul.
Iurie Fală afirmă că primul pas pentru dezvoltarea pomiculturii din Moldova a fost asocierea. De la 80 de membri, asociaţia a ajuns la 280, având un interes comun, deşi există multe provocări. Spre exemplu, el menţionează că pentru producătorii din România este piaţa mult mai mare (România are 20 de milioane de consumatori interni şi 450 de milioane în Uniunea Europeană) . „Nevoia ne-a unit să lucrăm împreună“, a subliniat el.
El a spus că statul oferă sprijin producătorilor în limita posibilităţilor, iar principala investiţie a fost în depozite pentru a răspunde cerinţelor pieţei. Producătorii ştiu că fructele trebuie depozitate şi comercializate după recoltare, când preţurile sunt mai atractive.
În prezent, există o reţea destul de bine dezvoltată, care le permite producătorilor să asigure exporturile de fructe proaspete pe parcursul unui an, adică în afara sezonului de recoltare, preţurile sunt mult mai mari.
Pe de altă parte, Republica Moldova importă cantităţi mari de legume proaspete din România, iar în ultimii ani această tendinţă s-a intensificat. De asemenea, Moldova importă multe fructe moi din România, cum ar fi afinele.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE