ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Florentin Bercu, Uniunea Cooperativelor din Sectorul Vegetal: Ne dorim ca până în 2028 să avem 1.800 de cooperative active

08.04.2021, 00:05 Autor: Florentina Niţu

♦ Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) reuneşte sub aceeaşi umbrelă 25 de cooperative din sectorul vegetal, cărora le reprezintă interesele în relaţiile cu administraţia publică, autorităţile sau mediul privat ♦ În Registrul Naţional al Cooperativelor Agricole (RNCA) sunt înregistrate 1.700 de cooperative agricole.

Florentin Bercu (foto), director executiv al UNCSV, care reuneşte 25 de cooperative din sectorul vegetal, consideră că formele asociative din România au evoluat, au început să se dezvolte şi printr-o stimulare corectă, din fonduri europene şi guvernamentale, până în 2028 putem ajunge la 1.800 de cooperative active, dublu faţă de numărul celor care-şi depun bilanţul în prezent.

„Consider că e momentul să insistăm mai mult pe profesionalizare, productivitate şi încurajarea performanţei. Trebuie să ţinem cont de rentabilitate, iar propunerea noastră este să se facă un studiu de rentabilitate la nivel naţional şi acolo unde sunt fermieri cu un nivel minim de rentabilitate să se asocieze. Ne dorim ca până în 2028 să avem 1.800 de cooperative active. În prezent, doar 48% din cooperative depun bilanţ şi circa 25% sunt funcţionale. Avem mult de lucru, dar sunt convins că se poate”, a spus Florentin Bercu în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect al Ziarului Financiar în parteneriat cu Banca Transilvania.

În Registrul Naţional al Cooperativelor Agricole (RNCA) sunt înregistrate 1.700 de cooperative agricole. În 2018 au fost înfiinţate 280 de cooperative, un număr record până în prezent, iar în 2019 au fost înfiinţate 190 şi 270 în 2020, potrivit Confidas.ro, platformă de analiză financiară a companiilor.

Producătorii au fost stimulaţi să se asocieze, deoarece cooperativele agricole primesc o finanţare pentru investiţii cu 20% mai mare decât celelalte companii. De asemenea, ele au anumite facilităţi fiscale.

„Şansa cooperativelor este reprezentată de educaţia, informarea şi perfecţionarea continuă. Suntem convinşi că în 3-5 ani vom avea cooperative puternice prin implicarea mai atentă în partea de educaţie şi cercetare aplicată. În cadrul UNCSV, facem schimburi de experienţă cu alte cooperative şi organizaţii din state membre UE, unde există forme de asociere cu un istoric şi cu rezultate notabile. Ne ajută pentru consolidarea cooperativelor agricole româneşti”, a menţionat Florentin Bercu. 

El sugerează ca în cadrul universităţilor cu profil agricol să fie introdusă o disciplină opţională de forme asociative în mediul agro-aliementar. De asemenea, el crede că fi oportun ca pentru a creşte nivelul de profesionalism, tinerii să se poată înscrie la master doar după 1,5 ani de activitate, urmând modelul din Franţa.

O provocare pe care o au cooperativele în acest moment este lipsa unor funcţii din nomenclatorul meseriilor, precum director executiv de cooperativă agricolă sau director comercial de cooperativă agricolă sau director de vânzări de cooperativă agricolă ori mecanizator, care nu sunt similare cu aceleaşi funcţii dintr-o companie, pentru că au atribuţii diferite.

 

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny