ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Gabriel Manea, asociat, Nutcrop: Investiţia iniţială în cultura de aluni şi facilitatea de procesare primară este de 500.000 de euro

10.04.2022, 10:01 Autor: Ramona Cornea

♦ „După calculele noastre, în momentul în care alunul intră pe producţie, în doi ani îţi recuperezi primii bani investiţi. Este o cultură care necesită să bagi mâna bine în buzunar, dacă cultivi pe suprafeţe mari şi dacă faci irigaţii.“

Gabriel Manea, asociat în cadrul companiei producătoare de alune Nutcrop, afirmă că investiţia iniţială în cultura de aluni şi în faciltatea de procesare primară a companiei sale este de circa 500.000 de euro.

„Investiţia iniţială, conform proiectului, este undeva aproape de 500.000 de euro, dar necesită încă cinci ani de lucru şi de bani investiţi în care de fapt nu producem nimic. Aici vorbim despre motorină, despre costurile cu angajaţii, costurile cu taxele de întreţinere. nişte sume destul de considerabile în aceşti cinci ani. După calculele noastre, în momentul în care alunul intră pe producţie, în doi ani îţi recuperezi primii bani investiţi. Este o cultură care necesită să bagi mâna bine în buzunar, dacă cultivi pe suprafeţe mari şi dacă faci irigaţii“, a declarat Gabriel Manea în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Profi.

Ideea Nutcrop a pornit în anul 2015, după ce Gabriel Manea lucrase ini­ţial în producţia de lapte şi cultură mare. Astfel, au luat în considerare să in­vestească în continuare tot în agricultură.

„Am cochetat iniţial cu cultura de nuci, iar prieten care lucrează la o fabrică de ciocolată m-a convins să investesc în alune. La momentul res­pectiv nu am ştiut ce înseamnă alunul, ce înseamnă cultura de alune. Am accesat si noi fonduri europene şi aşa a pornit în 2018 proiectul nostru, în 2019 am înfiinţat plantaţia şi de atunci lucrăm la ea şi aşteptăm cu nerăbdare intrarea în producţie. Noi acum avem doar o procesare primară în primă fază, nici nu ştiu dacă ne vom extinde mai mult de atât“, a povestit el.

Materialul săditor l-au cumpărat din Aiud, de la un producător din zonă, iar investiţia iniţială în această parte a fost de 3 euro pe plantă, deci undeva la 2.000 de euro pe hectar.

O suprafaţă minimă eu cred că trebuie să fie măcar de cinci hectare, dacă vrei să fii profitabil.

Alunele intră în producţie în anul patru, ecologic se spune că anul cinci, deci din anul cinci până în anul şapte ele intră pe producţie, la o producţie mică, iar din anul 10 – 11 se consideră că au ajuns la maturitate şi intră pe producţia maximă.

Această producţie maximă depinde de foarte multe aspecte, dar teoretic este undeva în jur de 3.000 de kilograme la hectar. Sunt mai multe treburi care influenţează această producţie“, afirmă Gabriel Manea.

Preţul alunelor este destul de stabil în ultimii ani, mai spune el, undeva între 4,5 şi 5 euro pe kilogram la în coajă.

„Eu consider că este un preţ bun şi este un preţ destul de fix, ceea ce la alte culturi nu-l prea întâlneşti. Aici ai o siguranţă pentru a-ţi face calculele de viitor. Anul trecut a fost un an greu pentru producătorii de alune pentru că au fost nişte producţii foarte mici, dar pe de altă parte a crescut preţul şi pe undeva se compensează.“

Ciocolata cu alunele de la Nutcrop se va găsi în magazinele din străinătate, după cum spune acţionarul companiei.

„Fabrica de ciocolată despre care vorbim este doar un sediu al unei corporaţii mari din Germania, ei nu prea vând la nivel local. Noi am avut un alt plan de afaceri, noi nu ne-am axat pe modul de procesare. Pentru noi a fost ideea să avem o desfacerea asigurată la început şi după aia să ne putem dezvolta.“

Datele de la biroul de statistică al ONU arată că România are circa 710 hectare plantate cu alun şi o producţie de 1.500 de tone pentru anul 2020. Cei mai mari producători de alune din lume sunt Turcia, cu 665.000 de tone în anul 2020, urmată de SUA, cu 140.000 de tone şi de Azerbaijan, cu 64.000 de tone. România se află pe locul 18 în lume, cu 1.500 de tone.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny