ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Gheorghiţă Corbu, Legam Agro: Noi am depăşit cu bine şocul produs de seceta din 2020, cu băncile, cu capitalizarea firmei

27.07.2022, 00:06 Autor: Florentina Niţu

Fermele bine organizate pot prelua astfel de şocuri, dar trebuie să fim atenţi la fermele mici.

FeRmele mici, cu mai puţin de 10 hectare cultivate cu cereale, adică peste 90% dintre exploataţiile agricole din România, ar trebui să se aso­cieze în cooperative agri­cole pentru a face faţă situaţiilor delicate, cum ar fi seceta din acest an, consideră Gheorghiţă Corbu, proprie­tarul Legam Agro, ce cultivă peste 1.000 de hectare cu cereale în judeţul Constanţa.

„Noi am depăşit cu bine şocul produs de seceta din 2020, cu băncile şi cu capitali­zarea firmei şi am putut începe un ciclu nou de producţie, iar anul viitor - 2021 - ne-a recom­pensat cu producţii foarte bine. Fermele foarte bine organizate, care fac performanţă, pot pre­lua astfel de şocuri şi nu ar tre­bui să ne îngrijorăm. Fermele mici, care nu au asigurări pentru secetă, nu sunt banca­bile şi nu sunt capitalizate, vor avea probleme. Le recomand fermierilor cu un hectar, cu două sau cu nouă să se organizeze în cooperative, ca acestea să preia şocul. Altfel, va fi o problemă pentru aceşti fermieri care vin cu bani de acasă şi se bazează doar pe subvenţie“, a spus Gheorghiţă Corbu în cadrul emisiunii ZF Agropower. El a afirmat că în anul 2020 în Dobrogea a fost o secetă nemaiîntâlnită până atunci, dar acum Dobrogea este afectată într-o mică măsură de lipsa precipitaţiilor la timp, care au dus la scăderea sporului de producţie.

În 2020, fermierul spune că pierderile au fost şi de 100%, iar acum sunt de 10%. Însă, în anumite zone ale ţării, scăderea producţiei este mult mai mare.

„Anul acesta trebuie să fim atenţi la fermele mici, care au culturile afectate şi suferă cu adevărat din cauza secetei. Trebuie să le ajutăm, să Ie susţinem să repornească ciclul agricol. Cei mici trebuie ajutaţi să nu se piardă, căci statul nu le rezolvă problemele. Noi, în 2020, am primit sume nesemnificative de la stat pentru suprafaţa calamitată, iar micii producători se vor simţi umiliţi că şi-a bătut iar statul joc de ei, de acea cred că asocierea este o soluţie pentru ei”, a subliniat Corbu.

În România, sunt 3,2 milioane de exploataţii agricole, iar peste 90% sunt mici, de până în 10 hectare, astfel că lipsa lor s-ar simţi, iar, deşi ar apărea firme noi, acestea vor intra mai greu în circuitul economic. România are cele mai multe exploataţii din UE, dar şi cele mai extinse, respectiv cele mai restrânse ferme.

„Nu vom avea producţii istorice de cereale în acest an, dar vom avea producţii. Nu trebuie să fim îngrijoraţi pentru statistica naţională, căci aceasta este pentru politicieni, nu pentru cei care fac hrană. Ei nu vor mai spune că am obţinut producţii istorice anul acesta, dar vom mai obţine pe viitor, trebuie să avem răbdare. Însa anul acesta e important să fim atenţi la fermele mici”, a subliniat Gheorghiţă Corbu. El adaugă că populaţia nu trebuie să se sperie că va fi lipsă de mâncare, pentru că nu va fi, dar mâncarea va fi mai scumpă.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny