ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Iani Chihaia, Asociaţia Naţională a Fabricanţilor de Nutreţuri Combinate din România: Avem mari şanse să creştem producţia animală, care a avansat cu 2-3% în ultimii trei ani. Am putea ajunge la 5 milioane de tone de nutreţuri combinate de la 3,3 mil. tone în prezent

11.02.2025, 00:06 Autor: Florentina Niţu

Zootehnia din România a prins avânt din 2022, iar lucrurile merg din ce în ce mai bine. Creşterea păsărilor este sectorul cu cea mai importantă dezvoltare, dar şi producătorii de carne proaspătă de porc fac legea în sectorul lor şi perspectivele sunt promiţătoare. Chiar şi în faţa provocărilor şi crizelor recente, acestea au dus, în cele din urmă, la creşteri şi noi oportunităţi, conform specialiştilor din domeniu.

„Avem mari şanse aici să creştem producţia animală. (..) Dacă în ţări precum Olanda, Germania, în Spania efectivele de animale sunt în exces, noi avem un deficit major. Din punctul acesta de vedere, pe măsură ce producţia animală scade în vestul Europei dă şanse pe termen lung, nu pe termen scurt, ca producţia animală din estul Europei să crească. Mie îmi place să cred că am putea ajunge la 

5 mi­lioane de tone de nutreţuri combinate, pentru că în ultimii trei ani, în ciuda tuturor provocărilor care arătau că va scădea consumul şi producţia, am avut o creştere a producţiei. A fost o creştere de 2-3%, însă este importantă şi devine semnificativă dacă ţinem lucrurile în ritmul acesta“ a spus Iani Chihaia, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Fabricanţilor de Nutreţuri Combinate din România (ANFNC), în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny. 

El este absolvent al Facultăţii de Zootehnie de la Bucureşti, cu un doctorat în domeniul alimentaţiei animalelor domestice şi are 30 de ani de activitate în industria de nutreţuri combinate. 

Asociaţia Naţională a Fabricanţilor de Nutreţuri Combinate a fost înfiinţată în anul 2013 datorită nevoii de organizare a industriei şi a nevoilor profesionale pe care le are, dar şi în relaţia cu diferite organisme ale statului cum sunt Ministerul Agriculturii, ANSVSA, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Mediului. Începând din 2014 asociaţia este afiliată la Federaţia Europeană a Fabricanţilor de Nutreţul Combinate (FEFAC). 

„În anul 1990, România producea 11 milioane de tone de nutreţuri combinate şi odată cu schimbarea formei de proprietate şi schimbările politice care au fost în acea vreme, am ajuns în 1996 la doar 1 milion de tone. (...) În prezent industria de nutreţuri combinate produce undeva la 3,3 milioane de tone de nutreţuri combinate pe an, 60% fiind nutreţuri combinate pentru pasăre, circa 3% sunt nutreţurile combinate pentru rumegătoare şi ce rămâne sunt pentru fermele de porci”, e explicat Iani Chihaia. 

Principalul factor care limitează dezvoltarea industriei de nutreţuri combinate este piaţa cărnii, fie că vorbim de pui, porc sau alte sectoare. România are deja un grad ridicat de autosuficienţă la carnea de pasăre (circa 92%), ceea ce limitează creşterea acestui sector. În schimb, la carnea de porc avem un deficit major, de 80% din consum, iar cei care investesc aici pot profita de o creştere de 10-20%, ceea ce va impulsiona şi producţia de nutreţuri combinate, crede Chihaia. În plus, completează că suntem cel mai mare exportator de ovine vii, iar acest sector ar putea susţine şi el industria nutreţurilor. 

„Mi-aş dori să văd mai multe ferme unde să cresc curcani, dar este un business care necesită mai multă atenţie. Investiţiile sunt mai mari, riscurile sunt un pic mai mari decât la carne de pasăre, dar este o zonă unde ne putem dezvolta cu siguranţă, pentru că noi încă avem cereale ieftine, materii prime, comparativ cu alte ţări”, a menţionat Iani Chihaia. 

Deschiderea unor noi ferme înseamnă o cerere mai mare de nutreţuri combinate, iar, la începutul anului, Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a spus că sunt foarte multe proiecte de investiţii în curs în domeniul zootehniei, în special pentru ferme porci şi păsări. Anul acesta, el a menţionat că vom avea 1,5 milioane de purcei în plus. De asemenea, vom creşte peste 80 de milioane de pui în România. El a mai menţionat că există un program şi pentru extinderea fermelor de vaci de lapte, iar astfel, deficitul pe care îl avem, de 50.000 de juninci, va putea fi acoperit şi în următorii trei ani vom atinge un grad mai mare de autosuficienţă în ceea ce priveşte lactatele, inclusiv laptele, brânza şi alte produse pe bază de lapte. „Încă din 2023 am început să dezvoltăm ferme în România şi deja peste 60% din aceste ferme sunt populate în reproducţie.”

De asemenea, Sorin Ignat, directorul de agrobusiness în cadrul Băncii Transilvania, a spus recent că zootehnia a avut istoric cea mai bună perioadă în ultimii 2-3 ani, atât pentru creşterea păsărilor, care e cea mai dezvoltată ramură a agriculturii, a fost o perioadă bună pentru carnea de porc, preţurile au crescut şi s-au făcut investiţii. Ca orice investiţie care necesită o perioadă de recuperare pe termen mediu sau lung.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny